Noutăți

Între pasiune și capriciu! Thomas Jefferson, președintele obsedat de mastodonți…

Adesea, descoperirile istorice, stiintifice si geografice sunt facute cu totul intamplator, dintr-o pasiune sau un capriciu de neinteles de catre oamenii obisnuiti. Iar acest lucru e valabil si pentru istoria Statelor Unite.

Poate ca americanii ar fi aflat mult mai tarziu adevarul despre imensitatea tarii lor, despre fauna, flora si oamenii care o populeaza, daca nu ar fi fost expeditia de explorare a lui Meriwether Lewis si William Clark, de la inceputul secolului XIX.

Iar expeditia n-ar fi existat daca presedintele de atunci al Americii, Thomas Jefferson, n-ar fi facut o obsesie pentru mastodonti – uriase creaturi preistorice, despre care el era convins ca inca populau continentul nord-american si pe care voia sa le descopere!

Expeditia a pornit din Saint Louis pe 14 mai 1800, avand scopul declarat de a gasi o ruta exclusiv fluviala pana la Pacific.

In cei doi ani si jumatate cat a durat aceasta uimitoare aventura, exploratorii au facut multe descoperiri, au cartografiat regiunile vazute si au descoperit sute de specii de animale si plante pana atunci complet necunoscute.

Insa cea mai importanta misiune pe care au avut-o – si despre care s-a vorbit foarte putin – a fost una trasata personal de liderul suprem al natiunii americane, la acel moment, Thomas Jefferson.

Acesta ii instruise in scris pe cei doi exploratori sa caute „ramasite sau relatari despre orice animal care ar putea fi considerat rar sau ciudat”.

Jefferson nu era om de stiinta, in schimb era foarte pasionat de paleontologie. Toata viata colectase oase si fosile si chiar a adus cu el la Washington, cand a fost ales presedinte, un schelet de bizon, coarne de elan, fosile de lenes urias si un mare numar de oase de mastodonti – creaturi cantarind cateva tone.

Obsesia lui pentru mastodonti fusese alimentata de disputa avuta cu celebrul naturalist francez Buffo.

Citește mai mult: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii