Noutăți

Într-un pitoresc orășel din Sardinia (Italia) s-au scos la vânzare sute de case, la prețuri de… un euro. Cum de s-a ajuns aici?

Pentru a te alege cu o casă în orășelul Ollolai din Sardinia nu trebuie să scoți din buzunar decât infima sumă de un euro. Cam cât un kilogram de fructe! E adevărat, casele scoase la vânzare nu sunt predate „la cheie”, cu tot ce-i trebuie unei persoane obișnuite cu confortul, dar cu o investiție ulterioară ele pot fi aduse aproape de standardele moderne. Plus că zona este ideală pentru a scăpa de aglomerația, vacarmul, agitația și poluarea unei mari așezări urbane.

Ollolai este o localitate situată la altitudine (970 m), în centrul Sardiniei – insulă mare a Mediteranei, cu o istorie milenară, captivantă. În afară de imobilele utilizate de către localnici, în mica așezare se află peste 200 de case, cele mai multe construite din piatră (granit extras din munții aflați în preajmă) cu decenii sau chiar secole în urmă, care au fost părăsite de către proprietari. Acum, așezarea care avea cândva peste 2200 de locuitori suferă din cauza subpopulării iar îmbătrânirea populației i-ar putea pune în pericol existența, în deceniile care vin, având în vedere declinul demografic.

peisaj

casa veche

Pentru a atrage noi locuitori, autoritățile au scos la vânzare cele peste 200 de locuințe, la „prețul” incredibil de un euro pentru un imobil, cu speranța că în localitate vor veni oameni tineri, întreprinzători, care să-i redea șansa de a exista în continuare, în condițiile în care în ultimele decenii mulți dintre tinerii băștinași au plecat să lucreze în zonele industrializate, fără șanse prea mari de a mai reveni. La cumpărarea casei prin achitarea sumei de un euro sau 1,24 dolari, noul proprietar își asumă și obligația de a renova locuința în termen de trei ani, la primăria din Ollolai.

case 2

traditie

Efisio Arbau, primarul orășelului în care tradiția este încă la ea acasă iar istoria este prezentă la tot pasul a declarat: „Suntem mândri de originile noastre preistorice”. Și mai adaugă că „cruciada” pe care o poartă este pentru a salva tradițiile unice ale localității sale de la dispariție și uitare. În contextul în care, la fel ca și alte mici orașe, Ollolai și-a văzut populația tânără migrând către orașele mari și trece printr-un declin sever al natalității, primarul a făcut un apel către proprietarii care își lăsaseră casele în părăsire să le cedeze pentru a fi vândute. Până acum au fost vândute trei case și încă 100 de persoane din diferite state ale lumii și-au manifestat interesul față de oferta autorităților.

CP509G

costum popular

Rămâne de văzut dacă noii veniți vor deveni nu doar proprietari, ci și susținători ai tradițiilor locale. Mai rămâne de văzut și prin ce transformări va trece localitatea cu o populație de 1300 de persoane, odată cu stabilirea unor sute de străini din felurite țări, pe acele însorite meleaguri… Asta dacă planul de „repopulare” va reuși!

Ollolai

case

munti

Ollalai sub zapada

Surse: inhabitat.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii