Noutăți

Interzicerea folosirii numelui şi imaginii marelui dirijor Sergiu Celibidache de către orice instituţie de Stat a României

 •  
 •  
 •  

Printr-o scrisoare publică, fiul marelui dirijor Sergiu Celibidache, Serge Ioan Celibidache, preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache, a anunţat interzicerea folosirii numelui şi imaginii tatălui său de către orice instituţie de Stat a României şi faptul că Festivalul Internaţional Sergiu Celibidache nu se va mai organiza.

„Tatăl meu a declarat mereu: «M-am născut român, voi muri român». Şi asa s-a şi întâmplat. Însă, întotdeauna şi-a dorit să facă mult mai mult pentru ţara sa. În anii ‘70, Ceauşescu însuşi i-a interzis să revină în România. „Este prea carismatic acest domn Kolb“, acesta fiind numele de cod pe care i l-au dat comuniştii. După Revoluţie, vârsta înaintată l-a împiedicat să se implice mai mult, dar a crezut cu adevărat în spiritul talentat şi inspiraţional al românului. Era ferm convins că de tot ce are nevoie acest spirit românesc e doar o direcţie bună şi o speranţă reală pentru a se materializa singur.

21

Ei bine, după numeroase încercări în ultima decadă, am reuşit într-un final să organizăm o primă ediţie a Festivalului Internaţional Sergiu Celibidache, în vara anului 2012. Evenimentul s-a bucurat de un succes atât de mare, încât am crezut din toată inima că politicienii vor realiza, în sfârşit, şi probabil vor înţelege, cu adevărat, importanţa unei asemenea manifestări culturale şi necesitatea continuităţii ei. Însă, în afară de laude generoase, oferite punctual, şi promisiuni de prisos, nimic nu s-a concretizat mai departe.

Din aceste considerente, Festivalul Internaţional Sergiu Celibidache, ediţia a-II-a, în cadrul căruia era prevăzut şi Concursul Internaţional de Dirijat Sergiu Celibidache nu va mai avea loc. Motivul principal îl reprezintă indiferenţa Statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României. De aceea, pentru cea de a doua ediţie am luat decizia de a nu mai sta cu mâna întinsă la Stat şi de a opri acest eveniment.

Ne-am adresat tuturor miniştrilor pe care i-am avut, chiar şi domnului Prim-Ministru. Este clar că tot ce înseamnă cultura în România nu este o prioritate pentru ţară şi cu atât mai puţin pentru cei care o conduc.

4Şi parcă nici timpul nu mai are răbdare cu România. Evenimente culturale cu vechime sunt susţinute de către Ministerul Culturii, însă evenimentele tinere probabil trebuie omorâte din faşă, pentru că nu servesc interesele unor oameni care îşi păstrează scaunele de zeci de ani în poziţii cheie ale Statului.

Miniştrii de Cultură care s-au perindat pe la conducerea instituţiei, ministrul Educaţiei cu care am fost în discuţii, miniştrii de la turism, cabinetul Primului Ministru, nu au înţeles sau nu vor să înţeleagă ce au reprezentat Celibidache sau Brâncuşi, Eliade şi multe alte figuri internaţionale, pentru România şi români. Cu un mic exerciţiu de imaginaţie sau cu puţin suflet, orice politician ar putea să realizeze cum pot fi folosite aceste mari valori dăruite lumii, pentru a reda românilor sentimentul de mândrie naţională şi pentru a îmbunătăţi imaginea lovită a României. Ei nu înteleg şi sunt de neînţeles…

Dacă naţiunea noastră doreşte să fie respectată şi să îşi recâştige influenţa pe care a avut-o în trecut, trebuie să înceapă prin a-şi reclădi identitatea sa culturală.

Avem atât de multe oportunităţi minunate de a creşte în acest sens şi de a oferi rezonanţă internaţională, la cel mai înalt nivel posibil. Imaginaţi-vă, pentru o secundă, studenţi veniţi din toate colţurile lumii pentru a studia Fenomenologia muzicii, a lui Celibidache, la Bucureşti. Numai la Bucureşti! Din Tokyo, New York sau Berlin…. toţi aceştia la Bucureşti! Noi am reuşit să-i aducem aici, pe toţi, pe parcursul unei luni de zile. Şi o putem face la o scară chiar mult mai mare şi pe viitor.

Dar un asemenea proiect magnific nu poate fi lăsat singur. Are nevoie de sprijinul naţiunii, de aleşii săi din ministere şi de preşedintele care o conduce. Având în vedere că suntem la început de campanie electorală, una plină de noi speranţe şi promisiuni, nu e timpul ca cineva să îşi asume responsibilitatea pentru o asemenea lipsă de direcţie, cel puţin din punct de vedere cultural?

Consecinţa indiferenţei, promisiunilor neonorate, neruşinării anumitor oameni politici, mă determină să interzic folosirea numelui şi imaginii tatălui meu de către orice instituţie de Stat a României. Consider că s-a comis o crimă culturală, precum s-a mai comis şi în cazul altor personalităţi, asadar sunt nevoit să iau această măsură.

Fie ca sistemul medical să se îmbunătăţească (repede, aş adăuga), fie ca investiţia în infrastructura rutieră să se accelereze şi fie ca economia noastră să conducă la revenirea financiară a Europei de Est. Dar oare nu e la fel de vital să ştim, cine suntem noi cu adevărat?

Până când cineva va reuşi să capteze esenţa acestei chestiuni, vom continua să căutam răspunsuri. Cu toată smerenia din lume, vreau să îi întreb pe viitorul preşedinte şi pe al său prim-ministru dacă pot să găsească soluţii, înainte ca istoria să ne penalizeze şi mai mult.
Când va veni timpul, mi-aş dori să mă uit înapoi şi să mor şi eu un român mândru.”

Serge Ioan Celibidache

Aveţi cu toţii o enormă vină”, spunea Sergiu Celibidache la întoarcerea în ţară în 1990.

foto: Madalina Corina Diaconu, all rights reserved

VIDEO


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

7 Comments on Interzicerea folosirii numelui şi imaginii marelui dirijor Sergiu Celibidache de către orice instituţie de Stat a României

 1. stoicarodica2010 // 18 mai 2015 at 18:04 // Răspunde

  Admiratie pentru tata si fiu!Masura mi se pare corecta.Pana cand vor fi tinute in mocirla ignorantei valorile luminoase ale patriei?Ajunge!

 2. Domnule Serge Ioan Celibidache, am o stima deosebita ptr tot ceea ce a insemnat OMUL si DIRIJORUL SERGIU CELIBIDACHE ptr cultura muzicala a Romaniei si ptr Romania in general. Am citit articole in presa romaneasca despre Sergiu Celibidache, am ascultat pe vremuri emisiunile muzicale ale regretatului Iosif Sava care avea tot timpul pe buze numele tatalui d-voastra si va inteleg perfect si va aprob in acelasi timp. Personal regret imens ca institutiile de stat din Romania nu vor mai putea sa foloseasca niciodata numele si imaginea dirijorului Sergiu Celibidache, dar atata timp cat ptr aceste institutii sunt mai presus manelele, show-rile de un gust indoielnic, mita, coruptia la nivel inalt, atunci, de ce nu? Incet incet vor dispare din cultura romaneasca si alte personalitati de marca, satule de excesul de prostie, badaranie, sub-mediocritate si sub-cultura. Si atunci Romania se va afla intr-un desert spiritual de unde sincer nu stiu daca si cum vom mai putea iesi.

 3. Pacat, mare pacat!

 4. Mai Junior ! Dac’ar sti MAESTRUL ce hotarire idioata ai luat,te-ar renega.
  El a iubit Romanul,Iasiul si Romania cum tu nu poti retrai . A lasat El
  vre-un testament prin care sa-si doreasca ruperea de Patrie ? SIKTIR !

 5. si noi cei putini care =l IUBIM PE MAISTRU > SI-N SUFLETUL NOSTRU , IN VECI TRAIESTE >>> cu ce suntem de vina ..??? >AI LUAT CEA MAI IDIOATA HOTARARE >> rusinica … baietica …. NU-I SEMENI >>>DELOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Mult adevar in spusele fiului Maestrului Celibidache! Suntem cu totii vinovati de jalnica situatie a Romaniei si a intregii societati romanesti. Pana nu va disparea aceasta clasa politica corupta, nu vom putea discuta de o refacere a Romaniei. Amintiti-va de indemnul marelui patriot N. IORGA: ” Prin noi insine!”.

 7. Bietul copil, a pornit cu stangul si nu stie cum sa faca pasi cu dreptul.
  Orice ar vrea sa organizeze in numele tatalui sau, bineinteles ca din partea statului pseudo-roman va primi doar vorbe goale. Asta orice roman i-o poate spune, a fost nevoie sa o invete pe pielea proprie.
  Jenant, adica daca statul nu se baga… nu se mai face?
  A batut si pe la alte usi si nu i-a deschis nimeni? Pai chiar el spune ca potential e… sa inceapa cu studentii proiecte mici, si apoi dupa ce rezultatele confirma succesul vor veni si prioectele mari

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii