Noutăți

Insula Wrangel, locul în care trăiește cea mai mare populație de URȘI POLARI din lume. Uneori ai impresia că vezi… O TURMĂ DE OI !!! (Galerie foto)

Insula Wrangel, din Oceanul Arctic, este una dintre cele mai îndepărtate insule care aparțin Rusiei. Această zonă izolată, unde temperaturile de abia trec vara peste 0 grade Celsius, este ultimul loc de pe pământ unde a supraviețuit mamutul lânos, șase mii de ani după ce specia a dispărut de pe continent. Acest peisaj dur susține un ecosistem surprinzător de divers, inclusiv vulpi arctice, foci, morse, multe tipuri de păsări, dar și urși polari. Există atât de mulți urși pe insulă, încât adăposturile temporare ale oamenilor de știință sunt blindate pentru ca aceste animale să nu le poată distruge. După cum se poate vedea într-o fotografie de mai jos, sunt atât de mulți încât uneori chiar ai impresia că vezi în depărtare… o turmă de oi!

Insula Wrangel are cea mai mare densitate de urși polari din întreaga regiune arctică. Urșii vin aici în fiecare vară când gheața se topește și rămân pe insulă până iarna și începutul următorului ciclu de înghețare. Ursul polar este de fapt un animal căruia îi place să-și petreacă timpul în apă. Habitatul său preferat este gheața care acoperă apele deasupra platoului continental și al Oceanului Arctic. De obicei, trăiește pe marginea foii de gheață, astfel încât să vâneze foci și alte animale marine.

Însă, în ultimele decenii, schimbarea climei i-a forțat pe urși să-și petreacă mai mult timp pe uscat, deoarece gheața se topește mai devreme și îngheață mai târziu. În comparație cu ce se petrecea în urmă cu 20 de ani, urșii polari petrec acum, în medie, o lună mai mult pe insula Wrangel. Numărul de urși care sosesc pe insulă în fiecare an este, de asemenea, în creștere. În 2017, cercetătorii numărau 589 de urși, în timp ce media anterioară era de 200-300 de indivizi.

Insula Wrangel nu are o populație permanentă, aici locuiesc 6 sau 7 rangeri care îndeplinesc diverse sarcini, cum ar fi monitorizarea ecologică a animalelor sălbatice, întreținerea cabanelor sau ajutarea oamenilor de știință care ajung aici.

Rangerii trăiesc în câteva căsuțe cu ferestre protejate de vârfuri ascuțite de metal de atacurile ursului polar. Sunt interzise armele de foc pe insulă, însă rangerii pot avea supra lor pocnitori și spray-uri cu piper. Dotările de pe insulă sunt primitive. Comunicarea către și de pe insulă se face prin intermediul semnalului radio, atunci când condițiile permit acest lucru. Electricitatea este asigurată de generatoarele diesel, dar alimentarea cu combustibil nu este întotdeauna garantată. Astăzi, insula Wrangel este una dintre cele mai puțin vizitate și mai greu accesibile rezervații naturale din lume. Turiștii au nevoie de un permis special din partea autorităților ruse pentru a ajunge aici, însă procesul de obținere este unul greoi și costisitor.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2018/11/wrangel-island-island-of-polar-bears.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii