Cunoaste lumea

Noutăți

Insula teribilului AHILE de la Gurile DUNĂRII. Dovezile istorice…

 •  
 •  
 •  

Legendarul AHILE, eroul Războiului Troian, este legat de pământul României de astăzi prin scrierile autorilor antici. Oricât ar părea de surprinzător sau de “protocronist” (după cum ar spune manipulatorii antiromâni), izvoarele istorice ne vorbesc clar despre insula lui Ahile, pe care o situează la gurile Dunării.

Acum peste 3.000 de ani, o mare parte a Europei era ocupată de neamurile tracilor, tracii fiind prezenți în Războiului Troian, așa cum o spune cât se poate de clar Homer în Iliada, de nenumărate ori. În acest context, nu ar trebui să ne mire că spațiul Mării Negre și teritoriile neamurilor tracice din jur făceau parte din… circuitul eroilor antici.

Așa cum cred că este limpede pentru toți, implicațiile identificării templului lui Ahile din insula Leuce, la gurile Dunării, ar fi extraordinare pentru noi…

Ahile 1

Să vedem însă ce ne spun autorii antici:

Pausanias: “Se află o insulă în Pontul Euxin (Marea Neagră), la gurile Istrului (Dunării), închinată lui Ahile. Aceasta se numeşte Leuce şi are un perimetru de douăzeci de stadii, este acoperită de o pădure deasă şi plină de animale sălbatice şi domestice. În ea se află un templu şi o statuie a lui Ahile.”

Pindar: “În Pontul Euxin, Ahile locuieşte într-o strălucitoare insulă.”

Euripide: “Ahile, care locuieşte într-o insulă, pe ţărmul de argint, în interiorul Pontului Euxin.

Maximus din Tyr: ”Ahile se odihnește pe o insulă care se află față în față cu râul Istru, iar acolo se află templul și altarul lui Ahile”.

Scylax din Carianda: “Călătoria pe mare de la Istru pînă la Criumetopon este de trei zile şi trei nopţi, iar de-a lungul ţărmului de două ori mai lungă. Căci acolo se află un golf. În interiorul acestui golf există o insulă pustie, numită Leuce, care este închinată lui Ahile.”

Ptolemeu: ”Insulele de lângă Moesia Inferior, lângă țărmul Pontului Euxin, se numesc Boristene si Leuke, aceasta din urmă fiind cunoscută și ca insula lui Ahile.”

Arctinos: “După ce Ahile pune pe fugă pe troieni şi pătrunde în oraş, este ucis de Paris şi Apolo. În jurul leşului se încinge o luptă înverşunată. Aias îl ia şi-l duce la corăbii, în vreme ce Odiseu ţine piept troienilor. Apoi ei îl înmormântează pe Antiloh şi expun cadavrul lui Ahile. Sosind Thetys(mama lui Ahile – n.m.), însoţită de Muze şi de surorile ei, îşi plânge copilul. După aceea Thetys răpeşte de pe rug pe fiul său şi-l poartă în insula Leuce.”

Filostrat: “în Pont se află o singură insulă, aşezată mai mult spre coasta ospitalieră pe care o ai la stânga când intri în Pont. E lungă de treizeci de stadii şi lată nu mai mult decât de patru. Arbori cresc acolo: plopi albi, ulmi şi alţii – cum se întîmplă -, iar cei din jurul templului sînt sădiţi în rînduială. (…) Statuile din templu reprezintă pe Ahile şi Elena uniţi de pace.”

Deși izvoarele sunt mai multe, ne vom opri aici pentru că ceea ce a fost prezentat deja este cât se poate de convingător. Așadar, izvoarele antice ne vorbesc despre faptul că insula Leuce, de la gurile Dunării, este “insula lui Ahile”, că este “închinată lui Ahile”, că el “locuiește” aici sau că aici a fost înmormântat…

insula serpilor

INSULA SERPILOR

 

Deși unii cercetători au căutat să identifice Insula lui Ahile cu Insula Șerpilor, studiul lui Cașin Popescu “Insula lui Achile, Leuce: localizare şi precizări istorice” vine cu o ipoteză mult mai credibilă, identificând-o cu insula Letea. Argumentele sunt cât se poate de serioase:

1. După cum ne spun Pausanias și Filostrat (vezi citatele de mai sus) dar și alți autori antici, Insula Leuce era mult mai mare decât Insula Șerpilor, era acoperită de păduri, avea animale sălbatice și multe păsări, ceea ce nu este posibil să fi existat pe Insula Șerpilor – o insulă mică, stâncoasă, cu puțină vegetație.

2. “Grigore Antipa admite că pe locul actualei delte ar fi existat înainte un golf al mării. Acesta, cu timpul, a fost izolat de restul mării prin cordonul litoral Jibireni-Istria şi transformat în liman. Cu timpul, limanul a fost aluvionat şi adus în faza actuală, cu terenuri uscate, mlaştini şi bălţi. Dunărea ar fi debuşat în mare prin şase guri, din care trei duceau apele în Razelm; acestea din urmă ulterior s-au împotmolit.”(Cașin Popescu “Insula lui Achile, Leuce: localizare şi precizări istorice”)

cai-padurea-letea

Cai sălbatici în pădurea Letea. Sursa Foto: lataifas.ro

Așadar, acum aproximativ 2.000 de ani, pe vremera când autorii citați au trăit, configurația gurilor Dunării era diferită de cea de acum, existând un golf navigabil în locul unei părți din actuala Deltă a Dunării, unde se găsește și insula Letea.

Cașin Popescu ne mai spune următoarele: “Insula Leuce s-a aflat în golful pe care Marea Neagră îl făcea pe locul actualei delte a Dunărei, prin urmare localizarea ei trebue făcută în Deltă. Toate informațiile despre insula Leuce pe care le găsim în izvoarele antice conduc unanim la identificarea Insulei lui Achile, Leuce, cu insula Letea. Aici deci, în această insulă, azi a Deltei, ar trebui intreprinse in mod serios şi sistematic cercetări arheologice, dacă întradevăr se vrea a se descoperii templul şi statuia lui Achile de care vorbeşte Pausanias.”

Întrebarea este: se vrea așa ceva? Vor autoritățile “românești” să cerceteze fabuloasa istorie a acestor meleaguri și să o aducă la lumină? Din păcate, știm răspunsul: Nu vor , nu știu că există sau nu-i înțeleg importanța!

Să sperăm, totuși, într-un viitor mai bun în care eroii legendari care au trăit sau au trecut pe aici și culturile extraordinare ale căror urme le vedem la tot pasul, vor avea parte de prețuirea pe care o merită!

Daniel Roxin

Studiul lui Cașin Popescu, “Insula lui Achile, Leuce: localizare şi precizări istorice”, poate fi citit aici: https://cumpana.wordpress.com/2007/07/05/insula-lui-achile-leuce-localizare-si-precizari-istorice/

Vizionează filmul TRACII,ISTORIE ASCUNSĂ, aici:


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

14 Comments on Insula teribilului AHILE de la Gurile DUNĂRII. Dovezile istorice…

 1. Vreau un articol despre misterele din Saint Appolinaire Nuovo. Despre Teodoric cel mare care venea din Dacia, despre magii imbracati la fel ca Mircea cel Batran la Cozia, despre pileusul pe care-l purtau pe cap, despre scenele de mozaic sterse la palatul lui teodoric reprezentat in biserica(de iustinian….oare ce dorea el sa ascunda, asa incat a dort cu ardoare sa isi impuna stapanirea si la nord de dunare, a refacut podurile peste dunare luand in stapanire si campia romana), despre sfintele imbracate in marame romanesti …….acolo ar fi dovezi clare si fara echivoc despre continuitatea dacilor in secolul 6. uitati-va cu atentie la magii din biserica si la portretul lui mircea de la cozia….au absolut aceeasi imbracaminte. Inclusiv paleta coloristica e izbitor de asemanatoare. Cum iordanes spune ca e get, nu got???? Oare teodoric ce era? De ce niciun istoric roman nu cerceteaza acest izvor istoric?? Am fost special in Ravenna sa-l vad. Senzatia e incredibila, iar turisti…cativa.

 2. DANIEL, am toate filmele pe care le-ai scos si mare dreptate ai ! Din pacate urmașii „Școlii Ardelene” sunt inca in viața. .. Cum ai vrea sa își puna cenușă in cap niște OAMENI DE 2 BANI, ale căror teze de doctorat sunt bazate pe minciuna?! De aici din Irak eu ÎȚI MULTUMESC SI TE ROG SA RĂMÂI ACELASI..DAC ! Cu respect: Iulian

 3. La intrebarile astea google ar putea fi de mare folos. Este cunoscut ca au fost deja identificate cu ajutorul fotografiilor de satelit accesibile prin Google World diverse locatii ineresante si misterioase pe globul Pamantesc. Spre exemplu, prin google s-a putut stabili cat de raspandite sunt in Africa de sud faimoasele ziduri si formatiuni circulare inchise, a caror uz ramane necunoscut. Deci o analiza atenta a insulei Letea ar putea eventual revela ceea ce istoricii nu vor sa caute …

 4. sarbu tanase // 3 iulie 2015 at 20:38 // Răspunde

  Ce ne-am face fără trecut?!

 5. Domnule Roxin hai sa schimbam numele tarii in Dacia !noi santem Daci.Tot respectul pentru ceea ce faci.Sa traiesti o suta de ani!

 6. Pe vremuri (anii 70) cand am vizitat MOZAICUL din Constanta, amfitrionul muzeului imi explica ca ceea ce vedeam in acea locatie este vechiul chei al portului Tomis. Dupa zeci de ani am realizat ca nivelul apei era mult mai ridicat in antichitate, acum nivelul Marii Negre aflandu-se cu cateva zeci de metri mai jos decat Mozaicul.
  Pe un canal gen Discovery am urmarit un documentar in care tot pornind de la ipoteza ca nivelul apelor era mult mai ridicat, Marea Neagra si Marea Caspica erau unite printr-un canal natural navigabil, si astfel oastea macedoneana a lui ALEXANDRU CEL MARE, a debarcat undeva in nordul actualului Iran – Persia.
  Daca vreti sa ridicati nivelul apelor sunt multe site-uri gen http://www.floodmap.net/.
  Eu am pus nivelul apei la nivelul Mozaicului din Constanta (15 metri) si a disparut jumatate din Delta Dunarii si „a aparut” o insula intre Murighiol si Dunavat

 7. cine spunea ca bratul Chilia s-a denumit dupa Achile?

 8. Este mai mult ca limpede ca e vorba despre grindul Letea care la vremea aceea era insula, iar gurile Dunarii erau mai in amonte. Google Earth arata clar si din cer ca grindul Letea este ALB, oameni buni!

  Delta a fost estuar, Razelmul a fost golf, Insula Mare a Brailei cu siguranta era lac si asa mai departe. Un antic spunea ca golful in care se afla insula Leuke era triunghiular, adica estuar.

  Dar de ce este greu de inteles? Pentru ca lumea nu accepta ca nivelul oceanului planetar, la acea vreme, era cu trei-patru metri mai ridicat. De unde stiu? Pai, se poate deduce. Este adevarat ca au contribuit si aluviunile dar nu ele au fost decisive. Si la Termopile, Leonidas avea, conform surselor, marea in dreapta sa cum statea el cu fata spre nord, cand se batea cu persii, ori acum, mergeti la Termopile sa vedeti unde este marea, hat departe. Sau mergeti pe Google Earth si vedeti Miletul! A fost pe o peninsula, acum este complet pe uscat. Miletul, sa nu uitam ca a fost un important port. Despre vestita Troie, spun sursele ca avea in apropiere un golf. Si asa mai departe.

  Va invit sa le descoperiti singuri. Considerati ca acum trei mii de ani oceanul planetar era mai sus cu trei-patru metri si veti vedea ce spectacol obtineti, e ca si cum v-ati fi intors cu trei mii de ani in urma. Este foarte captivant.

  PS
  A nu se uita! Nivelul Oceanului Planetar este in continua scadere. Nu-i credeti p-astia care zic ca-i invers pentru ca ori mint ori sunt in eroare.

 9. Asa cum scrie in comentariul de mai sus Dunarea avea mai multe guri dintre care cateva direct in actualul lac Razelm ,lacul era deschis la Marea Neagra formand un golf .
  Pe lacul Razim se afla insula Popina care are intradevar copaci destui ,pasari din belsug , animale acum pe insula nu am vazut dar in conditiile in care nivelul marii a crescut in ultimii ani este posibil ca insula sa fi fost mult mai mare.
  Acolo am vazut urme ale unei asezari antice… nu ar putea fi vorba despre aceasta insula!!???

  • Nu, draga Mihai, nivelul marii nu a crescut ci a scazut si scade coninuu, mai repede sau mai incet. Mai sus in comentariu, Adibun spune ca amfitrionul de la muzeul cu mozaicul de la Constanta, a zis fix altfel si anume ca nivelul marii a SCAZUT. Ma rog, el, amfitrionul, spune ca ar fi scazut cu zeci de metri, nu cred ca-i chiar asa, pentru ca de-ar fi fost asa Ahile s-ar fi nascut, ar fi crescut si ar fi trait sub apa pana sa vina Ulise sa-l invarta de cap sa mearga la Troia. Nivelul marii a scazut cu cativa metri, 4-5-6 hai 10 metri de acum aproximativ 3000 de ani si pana in prezent.

   Asadar!
   Letea a fost, in vechime, insula, si nu una oarecare ci insula lui Ahile. Sa ne intre foarte bine in cap.

 10. daca si pe ahille la-ti facut daco-man ce sa mai zic de obama poate gasiti ca si el este de origine dacica

  • Inteligentule, nu l-a facut nimeni nimic. Articolul prezinta multe izvoare istorice antice care spun ca la gurile Dunarii era insula lui Ahile. Daca nu stii sa citesti, de ce nu suni un prieten?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii