Noutăți

Insula Rhea, locul unde catârii poartă pantaloni. Motivul?

Insula Rhea, sau Île-de-Ré în franceză, se află în largul coastei de vest a Franței și este o destinație turistică de vară foarte populară pentru plajele sale cu nisip extrem de fin, apele azurii și asinii cu pijamale… 

Catârii din Ile de Ré nu sunt o rasă obișnuită. Această specie trăiește doar în provinția Poitou. Caracteristica cea mai distinctivă a catârilor Poitou, în afară de mărimea lor peste medie, este blana lungă numită cadanette.

Catârii au fost folosiți în trecut pentru a căra sarea din minele de extracție aflate în apropiere. În scopul de a proteja animalele din țânțari și alte insecte din zonă, atrase de blana lor, proprietarii le-au confecționat animalelor pantaloni.

Catârii nu mai sunt folosiți pentru muncă în extracțiile de sare, însă tradiția ca aceștia să poarte pantaloni a rămas până în ziua de astăzi spre deliciul turiștilor. Catârii Poitou au fost în trecut extrem de căutați în toată Europa, animalul fiind numit ca “cel mai bun catâr din lume”. Până la mijlocul secolului 20, circa 30.000 de catâri erau crescuți anual în regiunea Poitou pentru piețele din întreaga lume. Însă, odată cu industrializarea și cererea pentru aceste animale scăzut. În 1977, numai 44 de catâri Poitou mai erau în viață. Datorită eforturilor de conservare în ultimele decade, astăzi, conform datelor înregistrate, în lume există peste 450 de catâri Poitou, iar dintre aceștia mai bine de jumătate trăiesc pe insula Rhea.

magari4 magari3 magari2 magari1

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii