AIM radionica curs online

Noutăți

Insula-piramidă din Marea Egee și construcțiile sofisticate găsite pe și în interiorul ei de către arheologi

Arheologii au descoperit recent ceea ce pare a fi o rețea de terase și clădiri construite din mai mult de 1000 de tone de piatră albă importată, pe o insulă grecească din Marea Egee. Situl arheologic Dhaskalio, situat pe insula Keros, are o vechime de cel puțin 4500 de ani, iar cercetătorii care l-au investigat susțin că civilizația de atunci ar fi putut fi mult mai sofisticată din punct de vedere tehnologic decât ne-am imaginat.

Arheologii din trei țări diferite implicate în săpături au observat o serie complexă de tuneluri de drenare și oțelărie sub această mega-piramidă, ceea ce înseamnă că această construcție săpată în munte era probabil multifuncțională și planificată de oameni care aveau cunoștințe extrem de avansate de arhitectură. Echipa de cercetare calculează că au fost importate peste 1.000 de tone de piatră și că a fost construită aproape orice zonă posibilă de pe insulă. La vremea respectivă, ar fi fost una dintre cele mai dens populate zone din regiune și cel mai mare complex cunoscut în Ciclade.

“Ceea ce vedem aici este de fapt începutul urbanizării. Descoperim centralizarea; nu era doar un centru religios sau un monument, ci chiar inima insulei”, a declarat autorul principal Dr Evi Margaritis.

cof

extra_large-1516642773-cover-image

Testele suplimentare vor determina dacă tunelurile de drenare au fost pentru aprovizionarea cu apă potabilă sau pentru canalizare. Eșantioanele de soluri expuse arată cultivarea strugurilor și a măslinelor, precum și rămășițele culturilor de smochine și cereale – majoritatea cercetătorilor spunând că ar fi fost importate ca în centrele urbane moderne.

Dhaskalio este, de asemenea, considerat a fi un loc în care au fost îndeplinite ritualuri complexe. Cercetătorii intenționează să se întoarcă în această primăvară pentru săpături mai amănunțite și pentru descifrarea misterului.

sursa: https://news.nationalgeographic.com/2018/01/archaeologists-uncover-advanced-greek-plumbing-metalwork-keros-spd/

sursa: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/sophisticated-architecture-and-metalwork-found-beneath-ancient-greek-pyramid/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii