AIM radionica curs online

Noutăți

Insula Niihau, pământul din Hawaii pe care le este interzis accesul turiștilor. Cine trăiește aici?

Vă puteți imagina faptul că insula Hawaiană Niihau a fost cândva vândută pentru doar 10.000 de dolari? O sumă pentru care în ziua de astăzi nu îți poți cumpăra nici măcar un apartament. Pe atunci, în 1863, regele Kamehameha al IV-lea a scos la vânzare insula Niihau, iar Elizabeth Sinclair, locuitor al insulei vecine Kauai, a decis să o cumpere. În prezent, descendenții acesteia, familia Robinson, sunt proprietarii insulei hawaiiene și s-au angajat să facă din Niihau un loc retras, lipsit de tehnologie și de viața agitată de pe celelalte insule din arhipelag.

Niihau este cunoscută ca fiind “insula interzisă”, deoarece hawaiienii non-nativi sau turișii nu au voie să pășească pe acest petic de pământ privat. Astăzi, există aproximativ 250 de locuitori hawaiieni care trăiesc pe Niihau și stilul lor de viață a rămas același din sec al XIX-lea. Pe insulă nu există magazine sau restaurante, nici electricitate, drumuri asfaltate, mașini sau hoteluri. Niihau este de fapt a şaptea insulă ca mărime în Arhipelagul Hawaian. Insula este situată la 29 kilometri vest de Insula Kauaii iar mica şi nelocuita Insulă Lehua este la doar un kilometru distanţă de nordul lui Niihau. „Insula Interzisă” are o lungime de 30 kilometri şi 10 kilometri lăţime, cel mai înalt punct al său fiind Vârful Paniau cu altitudinea de doar 390 metri. Este o insulă cu origine vulcanică, vechimea sa fiind de circa 4,9 milioane ani.

Cum spuneam și puțin mai sus, accesul pe Niihau este foarte limitat și se face numai prin invitație, ceea ce înseamnă că o puteți vizita numai dacă vă invită un rezident sau un membru al familiei Robinson. De-a lungul istoriei, viața simplă de pe insulă a fost de mai multe ori perturbată de lumea modernă. UnO astfel de situație este cunoscută și sub numele de „Incidentul de pe Niihau”, și a avut loc în data de 7 decembrie 1941, când, în timpul atacului de la Pearl Harbour un avion militar japonez s-a prăbuşit pe insulă iar localnicii au reuşit să-l captureze și să-l ucidă pe pilot. De asemenea, în anul 1944, preşedintele american Franklin Delano Roosevelt, dorea să ridice aici clădirea Naţiunilor Unite.

Hawaii, Niihau, Forbidden Island, Nanina Beach, North Shore, person on beach

sursa: https://www.to-hawaii.com/niihau.php

sursa: https://www.huffingtonpost.com/entry/inside-hawaiis-forbidden-island_us_559f57ece4b096729155e13a

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii