Noutăți

Instrument australian interzis femeilor!

  •  
  •  
  •  

Didgeridoo este un instrument de suflat folosit de aborigenii din nordul Australiei. Are o vechime de peste 1500 de ani și este încă utilizat pe scară largă.

800px-Didgeridoo_(Imagicity_1070)Studiile arheologice sugerează că oamenii din regiune Kakadu a Teritoriul de Nord sunt cei mai vechi interpreți ai acestui instrument, studii date de cercetările realizate în peșterile din zona respectivă și descoperirea picturilor rupestre. Astfel de picturi au fost găsite și în Ginga Wardelirrhmeng, pe marginea de nord a platoului Arnhem Land, unde sunt pictați suflători la didgeridoo și femei care participă la o ceremonie Ubarr.

Multe astfel de instrumente, care sunt construite din lemn de santal, sunt pictate folosind vopsele tradiționale, dar nu este obligatoriu ca acestea să fie decorate. Sunt foarte comune și instrumentele care păstrează culoarea naturală a lemnului.

255px-Australia_Aboriginal_Culture_009În mod tradițional, didgeridoo a fost folosit în primul rând ca un acompaniament de dans pentru diverse ceremonii și cântece. Pentru aborigenii din nordul Australiei, instrumentul este încă parte integrantă a viații lor. Este mereu prezent alături de artiști și cântăreți în toate ceremoniile fie culturale, fie religioase.

au0055În mod tradițional, numai bărbații pot interpreta la un didgeridoo, numai ei îl pot atinge și îl pot transporta la ceremonii. În comunitățile de aborigeni, nu există femei interprete la didgeridoo. În lumea europeană însă, instrumentul a păstruns și în zona artistică mixtă.

Credința aborigenilor este deosebit de puternică în rândul multor grupuri din sud-estul Australiei, unde este interzis și considerat “furt cultural” folosirea și atingerea acestui instrument de către femei. Nu se acceptă nici folosirea lui drept instrument în cadrul curentului de muzică New Age, sau de către persoane din afara Australiei.

Aust.-Aborigines-playing-didgeridoos1traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

sursa:The Didgeridoo and Aboriginal Culture


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Instrument australian interzis femeilor!

  1. Seamana cu tulnicele romanilor doar ca sunt mai mici iar la noi femeile nu au interdictia de a le folosi. Mi-ar place sa stiu mai multe despre tulnice.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii