Noutăți

Înlocuitorii de zahăr atacă dantura

  •  
  •  
  •  

Zahărul erodează dinții, oferind bacteriilor care cauzează cariile dentare, energia care le permite să se multiplice. În scopul de a păstra dinții sănătoși, mulți oameni iau decizia de a mânca și bea alimente cu înlocuitori de zahăr. Dar stomatologii au avertizat că acest lucru nu poate fi suficient pentru a îndepărta cariile dentare.

Profesorul Eric Reynolds de la Universitatea din Melbourne a spus: “Mulți oameni nu sunt conștienți de faptul că eliminarea raportului de zahăr prin folosirea alternativelor acestuia, nu reduc riscul de a face carii dentare. Amestecul chimic de acizi în unele alimente și băuturi poate provoca starea dăunătoare de eroziune dentară. Eroziunea dentară apare atunci când acidul dizolvă țesuturile dure ale dintelui. În faza incipientă, eroziunea atacă straturile superficiale ale smalțului dentar. În cazul în care progresează la un stadiu avansat, se poate ajunge la pulpa moale din interiorul dintelui.”

2EDCB89000000578-0-Dental_erosion_occurs_when_acid_dissolves_the_hard_tissues_of_th-a-17_1448655199182

Profesorul Reynolds și colegii săi au testat 23 de tipuri diferite de băuturi, inclusiv băuturi răcoritoare și băuturi sportive, toate cu înlocuitori de zahăr. Au descoperit că băuturile care conțin aditivi acizi și cele cu un nivel scăzut de pH, provoacă daune mari asupra smalțului dentar.

Eroziunea dentară precoce poate fi, de obicei, inversată de profesioniștii din domeniul sănătății orale, cu ajutorul unor tratamente pentru a înlocui mineralele pierdute. În cazurile mai avansate, suprafața pierdută a unui dinte poate avea nevoie de o umplere sau de o coroană.

Cercetătorii au măsurat tipurile de înmuiere a smalțul dinților și pierderea acestuia în urma expunerii la o gamă largă de băuturi cu înlocuitori de zahăr. Ce au găsit:

– Majoritatea băuturilor cu înlocuitori de zahăr cauzează înmuierea smalțului dentar cu 30 până la 50 la sută.

– Băuturile răcoritoare cu sau fără zahăr, inclusiv apele minerale aromatizate, au produs pierderea măsurabilă a suprafeței dintelui.

Profesorul Reynolds și colegii săi recomandă imbunătățirea rețetelor acestor băuturi pentru a ajuta oamenii să-și păstreze sănătataea orală atunci când decid cu privire la alimentele și băuturile pe care le consumă. El a declarat: “Am găsit chiar produse de cofetărie etichetate a fi fără zahăr dar care, atunci când au fost testate, s-au dovedit a fi erozive.”

images
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: dailymail.co.uk, University of Melbourne


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii