Noutăți

Inginerii MIT au construit un dispozitiv care transformă variațiile de temperatură în energie electrică. Cum funcționează?

  •  
  •  
  •  

Schimbări de temperatură mai mult sau mai puțin semnificative se petrec în jurul nostru mai tot timpul… Cum ar fi însă dacă am putea folosi aceste fenomene naturale în folosul nostru, mai exact pentru producerea de electricitate? Astfel, inginerii de la MIT au creat o mașinărie capabilă să transforme aceste fluctuații în electricitate. Captarea energiei se face prin ceea ce se numește rezonator termic: un dispozitiv care captează căldura pe o parte și o radiază pe cealaltă. Pe măsură ce ambele părți încearcă să ajungă la echilibru, energia poate fi “prinsă” folosind procesul termoelectric.

„Am construit și inventat primul rezonator termic. Dispozitivul nostru poate genera energie din variaţiile de temperatură din jur. Suntem înconjurați permanent de fluctuații de temperatură, acestea fiind o sursă de energie neexploatată și inepuizabilă”, a declarat Michael Strano, unul dintre cercetători.

Generarea energiei electrice pe baza variaţiilor de temperatură a făcut obiectul şi altor cercetări, cum ar fi cele ce s-au concentrat pe utilizarea materialelor piroelectrice. Această nouă tehnică este mai eficientă decât cela anterioare și poate fi adaptată pentru anumite limite de variație a temperaturii. La baza funcţionarii rezonatorului termic se află o combinația de materiale speciale precum spumă de metal, grafen și o ceară specială denumită octadecan, a cărei stare de agregare se schimbă între solid și lichid pe măsură ce temperatura crește și coboară.

thin-air-energy-web_1024

Atunci când cercetătorii au testat dispozitivul la o diferență de temperatură de 10 grade Celsius, aproximativ egală cu diferenţa de temperatură dintre noapte și zi, un mic eșantion din acest material special a generat o tensiune electrică de 350 milivolți și o putere electrică de 1,3 milliwatts, suficient pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a unor senzori mici sau a unor dispozitive mobile de comunicații fără a necesita baterii sau alte surse de alimentare.

sursa: https://www.sciencealert.com/engineers-build-thermal-resonator-device-making-electricity-out-of-thin-air

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii