Noutăți

Informații șocante: Grădina Atomică, locul unde plantele sunt iradiate cu radiații gamma pentru a dezvolta mutații. Apoi ajung în magazine…

  •  
  •  
  •  

După cel de al Doilea Război Mondial, oamenii de știință au încercat să găsească utilizări mai pașnice energiei atomice. Una dintre ideile cele mai vehiculate în acele timpuri a fost aceea de a bombarda plantele cu radiații pentru ca acestea să producă mutații, care să le facă mai rezistente la variațiile de temperatură și dăunători sau să le confere alte culori sau mirosuri.

Experimentele s-au realizat în principal în așa numitele „Grădini Gamma” de pe întreg teritoriul Statelor Unite, dar și în Europa de Vest sau în țări din fostul bloc comunist.

Potrivit celor de la New Scientist, aroma de mentă din guma de mestecat sau pasta de dinți sunt rezultatul unor mutații cauzate de expunerea la radiații deliberate a plantei în trecut. De asemenea grapefruit “Rio Star”, cel roșiatic-rubin, care reprezintă 75% din producția de grapefruit din Texas, a fost creat în aceste grădini atomice.

gradina3

Am fi tentați să spunem că ingineria genetică modernă a înlocuit nevoia de grădinărit atomic, însă această afirmație ar fi parțial corectă. În Hitachiōmiya, Japonia, se află un institut care și în zilele noastre deține o astfel de grădină atomică unde desfășoară cercetări. Speciile de plate sunt iradiate cu raze gamma dintr-o sursă de cobalt-60 plasată în interiorul unui stâlp central. Oficial, scopul cercetărilor este de a genera noi rezistențe legumelor și fructelor pentru a fi cultivate în soluri mai puțin fertile.

Potrivit lui Dr. Lagoda, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, utilizarea radiațiilor a produs mii de mutanți utile în culturile lumii, inclusiv soiuri noi de orez, grâu, orz, pere, mazăre, bumbac, mentă, floarea-soarelui, alune, grapefruit, ulei de susan, banane, manioc și sorg. Consideră că iradierea nu e soluția, însă  este un instrument foarte eficient, care ne ajută să reducem timpul de reproducere a alimentelor.

NOTA MEA (Daniel Roxin): Încă o dată avem ocazia să descoperim că mulți oameni de știință se cred mici Dumnezei și că noi trebuie să culegem fructele iresponsabilității lor, devenind cobai ai acestor experimente. Și ne mai întrebăm de ce cancerul a devenit prima cauză de mortalitate în mai toată lumea? Oare cu ce alte boli ne-au mai pricopsit acești indivizi, sub justificarea nevoii unei producții mai mari de alimente? Dacă tot sunt preocupați de asta, nu ar trebui să înceapă cu reducerea risipei de alimente din tot Occidentul?

gradina2

grdian8 gradina6

sursa: newscientist.com

foto: Govinda Rizal

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Informații șocante: Grădina Atomică, locul unde plantele sunt iradiate cu radiații gamma pentru a dezvolta mutații. Apoi ajung în magazine…

  1. Oameni de știință nu se cred mici Dumnezei și iresponsabili, iar aceste experimente au adus multe beneficii. Cancerul nu este prima cauză de mortalitate, dar ar fi bine să te informezi referitor la cauzele apariţiei acestei maladii şi nu numai. Sigur că ar trebui să reducă risipa de alimentelor din tot Occidentul, dar oare e posibil aceasta. imi pare rau că privesti unilateral lucrurile! Deşi mulţi oameni mor, populaţia de pe glob este în continuă crestere, si exista pericolul de insuficienţă alimentară!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii