Noutăți

Infanteria egipteană din Mormântul Mesehti

  •  
  •  
  •  

Mormântul Mesehti face parte din al 13-lea nomos al Egiptului de Sus („Sycamore Superior”) în jurul anului 2000 î.Hr., în timpul dinastiei a XI-a.

Este bine cunoscut pentru echipamentul său funerar, găsit la Asyut la sfârșitul secolului al XIX-lea în timpul unei săpături ilegale.

Conținutul mormântului, care în momentul descoperirii părea netulburat, a fost vândut în principal Muzeului Egiptean din Cairo.

Dintre obiectele echipamentului funerar, cele mai faimoase sunt modelele de soldați din lemn: un grup de sulițași egipteni în picioare, echipați cu un scut de piele și o fustă albă, și un alt grup compus din 40 de arcași nubieni în picioare, cu pielea mai închisă la culoare și purtând un cozoroc roșu.

Mormântul conținea, de asemenea, două sicrie mari din lemn al căror interior este bogat decorat cu textele sicriului; aceste sicrie sunt printre principalele surse pentru acest tip de texte religioase, care au fost mult folosite în prima perioadă intermediară și în Regatul Mijlociu.

Orașul antic Asyut a fost capitala celui de-al XIII-lea Nomos al Egiptului de Sus (Lycopolites Nome) în jurul anului 3100 î.Hr.

Era situat pe malul vestic al Nilului. Cei mai importanți doi zei ai Asyutului egiptean antic erau Anubis și Wepwawet, ambele zeități funerare.

În timpul primei perioade intermediare, conducătorii „Zawty” (Khety I, Tefibi și Khety II) au fost susținătorii regilor Herakleopolitan, al căror domeniu a format limitele sudice.

Conflictul dintre acest Nome și Nomesul din sud sub conducerea dinastiei a XI-a s-a încheiat cu victoria Tebei și declinul importanței lui Asyut.

Lycopolis nu are ruine remarcabile, dar în camerele excavate ale rocilor adiacente au fost găsite mumii de lupi, confirmând originea numelui său, precum și o tradiție păstrată de Diodor Sicul, în sensul că o armată etiopiană, invadând Egiptul, a fost respins dincolo de orașul Elephantine de haite de lupi.

Osiris a fost venerat sub simbolul unui lup la Licopolis. Potrivit unui mit, el venise „din nuanțe” ca lup pentru a-l ajuta pe Isis și Horus în lupta lor cu Typhon.

Alte monumente antice egiptene descoperite în Asyut includ; necropola Asyut (la vest de orașul modern), morminte care datează dinastiei Nouă, Zece și Doisprezece și mormintele Ramessid din Siese și Amenhotep.

O mare comoară bizantină a fost descoperită lângă oraș la începutul secolului al XX-lea și este acum împrăștiată printre mai multe muzee din vest.

Tezaurul este compus din unele dintre cele mai elaborate bijuterii care au supraviețuit încă din antichitatea târzie.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii