Noutăți

Inedit: pinguini păziți de câini!

Când vulpile au descoperit pinguinii pitici de pe o mică insulă australiană, au vânat până au distrus aproape întreaga colonie. Un fermier însă, a găsit soluția salvatoare: a folosit câinii în apărarea micilor pinguini! 

Middle Island este o insulă robustă și bătută de vânturile de pe coasta din sudul Australiei. Este căminul unei colonii de pinguini, cei mai mici ca dimensiune din lume. Aceștia ajung la 30-40 cm înălțime.

_87195566_middle_island_australia_624
Pâna să devină victime ale vulpilor, acești pinguini numărau sute de exemplare care trăiau pe insula mai sus menționată.

Pentru a proteja pinguinii rămași, cu câțiva ani în urma un fermier din părțile locului, Swampy Marsh, s-a hotărât să-și folosească propriul câine, Maremma, pentru a păzi păsările rămase în viață. În Australia, câinii sunt în general utilizați pentru a proteja fermele de găini sau caprele și oile.

Little_Penguin_Feb09
Ideea fermierului a dat roade și astfel pinguinii pitici au fost salvați din ghearele vulpilor! Vulpile aud din depărtare lătratul câinilor și asftel își schimbă direcția. După 10 ani de când se folosește această “rețetă” numărul pinguinilor a crescut la 200 de exemplare. Câinii care patrulează acum insula sunt Eudy si Tula. Alți câini vor fi antrenați de echipa lui Peter Abbott (reprezentant al Proiectului de Salvarea a Pinguinilor) pentru a fi folosiți în 2016.

Câinii operează în sezonul de reproducere a pinguinilor, din octombrie până în martie, atunci când aceștia își petrec cinci sau șase zile pe săptămână pe insulă. Chiar și atunci când câinii nu sunt acolo, mirosul lor persistent este suficient pentru a menține vulpile departe.

article-1163393-040068B6000005DC-38_634x421
Pinguinii pitici se găseste
cu precădere pe coastele din sudul Australiei și Noua Zeelandă, dar și în Chile, în America de Sud, într-un număr mai restrâns. În Australia, ei sunt adesea denumițipinguini de basm”. În Noua Zeelandă aceștia sunt mult mai cunoscuți sub numele depinguinii albaștri” datorită penajului lor albăstrui. Ei sunt, de asemenea, cunoscuț
i și sub numele Maori: kororā.

 

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: bbc.com, Encyclopedia Britannica


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii