Noutăți

Inedit, în Polonia: o vacă fugită de la o fermă s-a alăturat unei… turme de zimbri. Acum trăiește în sălbăticie iar masivele erbivore îi oferă ocrotire!

  •  
  •  
  •  

În pădurea Białowieża – care se află în Polonia și reprezintă ceea ce a mai rămas dintr-un străvechi codru ce se întindea, cu milenii în urmă, peste Marea Câmpie Europeană – viețuiesc în prezent sute de zimbri. Pe continentul european, zimbrii sunt cele mai grele și masive animale de uscat, dintre cele care trăiesc în sălbăticie.

În mijlocul uneia dintre cirezile de zimbri din întinsa pădure poloneză a fost remarcată, recent, o prezență cu totul neobișnuită: o vacă evadată de la o fermă. Se pare că liniștita rumegătoare domestică a părăsit viața monotonă, plictisitoare, de la fermă, pentru existența mai palpitantă, mai riscantă, din sălbăticie. Se pare că respectiva cornută domestică trăiește o viață de zimbru de aproximativ trei luni. Din imagini reiese că s-a adaptat bine la noua existență și că noua sa familie pare să fi acceptat-o pe deplin.

Prima persoană care a fotografiat vaca rătăcită printre zimbri din codrul Białowieża a fost un ornitolog, Adam Zbyryt, care inițial a crezut că are în fața ochilor un bizon… mutant. Ulterior, după ce a privit animalul printr-un binoclu și-a dat seama că nu este altceva decât o junincă ce aparține rasei Limousin. Această rasă de origine franceză este foarte populară în Polonia. Cu surprindere, a constatat că vaca se afla într-o stare de sănătate excelentă și urma pretutindeni grupul format din maiestuoșii zimbri (bizoni europeni).

Dr. Rafal Kowalczyk, directorul institutului de cercetare a mamiferelor de la Academia Poloneză de Științe și unul dintre experții în bizoni din Polonia, a descris situația ca fiind una extraordinară, după ce a arătat că este prima dată când a văzut o vacă care trăiește printre bizoni. Specialistul a remarcat că vaca nu este, totuși, la fel de bine integrată în turmă ca un veritabil zimbru.

vaca

padure

O turmă de bizoni europeni acționează, de regulă, unitar, aproape ca un singur organism, în vreme ce vaca – ce aparține unei specii cu obiceiuri puțin diferite (datorită domesticirii), are momente de nesincronizare sau momente în care se detașează de grup, fără a se depărta, însă, prea mult. Și nici nu ar fi indicat să rămănă singură, nici măcar o clipă, deoarece turma formată din puternicii zimbri îi oferă un nivel ridicat de protecție față de un eventual atac al haitei de lupi care bântuie pădurea Białowieża în lung și în lat, în căutare de hrană.

Cert este că, până la vară, vaca va fi capturată, nu va fi lăsată să trăiască lângă noii săi „prieteni” la nesfârșit, motivul principal fiind că cele două specii nu trebuie lăsate să se încrucișeze, lucru care ar putea reprezenta un risc pentru o specie aflată în pericol precum bizonul european (Bison bonasus).

Zimbrul (Bison bonasus) este o specie existentă și în România (unde a fost reintrodusă la finalul secolului trecut, după ce dispăruse de secole), înrudită îndeaproape cu bizonii americani (Bison bison). Zimbrii sunt, în general, ceva mai înalți și mai dificil de domesticit decât rudele lor americane.

turma

Surse: www.odditycentral.com, wikipedia.org, www.nytimes.com, www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Inedit, în Polonia: o vacă fugită de la o fermă s-a alăturat unei… turme de zimbri. Acum trăiește în sălbăticie iar masivele erbivore îi oferă ocrotire!

  1. Aiurea!….sigur ca este un mutant!Nu vedeti ce bine arata?Probabil ,polonezii au inceput sa numere zimbrii ramasi, mai cu atentie…..

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii