Noutăți

Inedit: ce poți face cu un creion?

  •  
  •  
  •  

Cehia este recunoscută pe plan mondial pentru producția de creioane și stilouri. Compania Koh-i-Noor, care i-a adus notorietate țării în domeniul acesta, a fost fondată în anul 1790 de către Joseph Hardtmuth din Austria. În 1802, el a patentat primul creion făcut dintr-o combinație de caolin și grafit.

kin-2018_redblack_us-macd

În 1848, fiii lui Iosif, Karl și Ludwig au preluat afacerea familiei, iar producția a fost mutată în orașul Boemia de Budweis (České Budějovice), care face parte acum din Republica Cehă. Produsele au primit premii la numeroase expoziții mondiale, inclusiv în 1855 la New York, 1856, 1900 și 1925 la Paris, 1862 la Londra, 1882 la Viena si în 1905 la Milano.

La Târgul Mondial din 1889 din Paris, Karl și Ludwig Hardtmuth au afișat creioanele lor redenumite ca “Koh-I-Noor Hardtmuth”. Fiecare creion era lucrat din lemn de cedru-galben. Sursa de inspirație pentru nume a venit de la celebrul Koh-i-Noor – “Muntele de Lumină”, cel mai mare diamant din lume la momentul respectiv.

colored-pencil-jewelry-carbickova-43
Koh-i-Noor Hardtmuth a devenit companie de stat după al doilea război mondial. A redeveni privată în 1992, iar din 2007 a devenit membră a societăți Koh-I-NOOR cu producție în mai mult de 80 de țări din lume.

Pentru a duce mai departe renumele creioanelor și pentru a le reinventa și a le da un rol dinamic pentru secolul în care traim, designer-ul de bijuterii Anna Čurlejová transformă aceste creioane colorate în obiecte unice, ușor de purtat. În funcție de modul în care acestea sunt tăiate, fie puncte de tip fagure, sau linii lungi de culoare, creioanele regîndite permit ca unele bijuterii să devină adevărate opere de artă. Piesele de creion, după ce sunt tăiate și aranjate în modelele respective, sunt acoperite cu lac, substanța respectivă ținându-le astfel lipite.

colored-pencil-jewelry-carbickova-53
Grafitul
sau plombagina (denumire de specialitate) este un mineral răspândit în natură ce face parte din categoria nemetalelor, fiind după diamant un element stabil datorită structurii simetrice de C60 cu o compoziție chimică de Carbon pur cristalizând hexagonal, rar romboedric sau fiind sub formă amorfă. Grafitul are în structură cristale opace de culoare neagră, hexagonale, formă tabulară, solzoasă, sau bare.

Luciul fiind metalic la formele cristaline și mat la agregatele amorfe. Duritatea pe scara Mohs este între 1 – 2, densitatea 2,1 – 2,3 având o urmă neagră cenușie.

Denumirea de plombagină este folosită și pentru a se face referire la un tip de hârtie acoperit cu grafit ce servește la multiplicarea textelor. Obiectul mai este cunoscut și ca hârtie de indigo, denumire dată de culoarea caracteristică.

Mineralul este exploatat în Romania, China, Coreea, Madagascar, Zimbabwe, Brazilia, Cehia, Ucraina și India în mine și cariere de exploatare la zi a grafitului, în total 600.000 tone pe an. (wikipedia)

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

sursa: boredpanda.com, koh-i-noor.cz


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii