Noutăți

Inedit: delfinii albi (sau beluga) filmați pentru prima dată cu o dronă

Fotograful Nansen Weber și-a asumat misiunea de a filma adunarea delfinilor albi (beluga), în Pasajul Arctic de Nord-Vest, utilizând o dronă. Nansen a petrecut patru săptămâni în jurul insulelor Somerset, iar filmarea pe care a realizat-o are ca scop prezentarea faunei și a peisajelor din Pasajului Arctic de Nord-Vest, peisaje unice ale acestei bijuterii ascunse în Canada.

beluga

Nansen_WeberNansen Weber este primul om care a filmat fauna din această zonă cu ajutorul unui drone. Acest film prezintă una dintre ultimele pepiniere de delfini albi de pe pământ. Aproape două mii de delfini se adună anual în aceasta zonă.

“Cred că este important ca oamenii să știe de existența unor astfel de locuri curate, cum ar fi acest loc al delfinilor albi care este unic în lume.”, a spus Nansen Weber. “Este ceva ce ar trebui să ocrotim, să salvăm, pentru că s-ar putea să nu mai fie acolo în viitor.”

Filmarea lui Nansen a impresionat presa internațională și a fost difuzat de Canadian Broadcasting Corporation, Discovery Channel, Daily Planet, canadian Geographic și multe alte canele. Această filmare a fost posibilă datorită celei mai recente tehnologii de drone, Nansen utilizind una de tip DJI insprire.

Delfinul alb sau beluga este o specie de delfin răspândită în Oceanul Arctic și mările adiacente. Era vânată pentru grăsime, piele și carne. Trăiește în apele arctice și sub-arctice, de-a lungul coastelor din Canada, Alaska, Groenlanda, Norvegia și Rusia. Aproximativ 500 de exemplare se găsesc în apele fluviului Saint Lawrence. Habitatul delfinului alb include canale, golfuri și stratul superficial al mărilor arctice, care este încălzit de soare. În timpul verii pot fi găsite, de asemenea, la gurile de râu, unde se hrănesc, socializează și se reproduc.

Numele de “delfinul alb” vine de la culoarea pe care o dobândește la vârsta de 4-5 ani, când beluga devine albă sau crem. Puii sunt albastru-închis sau gri la naștere. Are partea anterioară a capului rotunjită, iar gura este prevăzută cu dinți. Nu are înotătoare dorsală.

Delfinul alb măsoară de la trei până la cinci metri lungime și are o greutate medie de 1,4 -1,5 tone. 50% din greutatea lor este grăsime, semnificativ mai mult decât la balenele non-arctice, al căror corp este doar 20% grăsime. Stratul de grăsime este de 10 centimetri grosime. Masculii sunt puțin mai mari decât femelele. Acestea au o greutate medie de 1350 kilograme, iar masculii 1500 kilograme.

Se hrănește cu pește, cefalopode și crustacee. Trăiește în grupuri care numără 5-10 indivizi. Durata de viață a femelelor este de 32 de ani, iar a masculilor cam de 40 de ani. (enciclopedia universală brirtanica – wikipedia)

ff3131_87abde55dc154c76bb41711043d41938foto Nansen Weber, peisaj insulele Somerset

ff3131_506c592306ce03aafe7a0cafc9ece5d7foto Nansen Weber, cascada insulele Somerset

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: ArcticWatch.ca, nansenweber.com, enciclopedia universală brirtanica


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii