Noutăți

India a testat cu succes primul său vehicul spațial reutilizabil

India a testat cu succes primul său vehicul spațial reutilizabil, făcând astfel un salt uriaș în dezvoltarea programului său spațial propriu. Numit RLV-TD, prototipul lung de șapte metri a decolat de pe aeroportul Sriharikota din sud-estul țării și a ajuns la o altitudine de 70 kilometri, în doar 10 minute.

ISRO, Agenția Spațială Indiană, a realizat acest prototip cu un buget extrem de mic, de doar 13 milioane de euro, iar testul a fost un succes, acesta fiind doar un prim pas către crearea unui vehicul complet reutilizabil.

"Misiunea a fost  îndeplinită cu succes, toți parametrii fiind atinși", scrie ziarul local Mint Newspaper, citând surse din cadrul agenției spațiale.

Într-o postare pe contul său de socializare, premierul indian Narendra Modi, a felicitat echipa din spatele proiectului: ”Lansarea în spațiu a primului vehicul reutilizabil indian este rezultatul eforturilor oamenilor de știință din țara noastră. Felicitări!“

În prezent, ISRO este singura agenție spațială națională care investește timp și bani în tehnologie spațială reutilizabilă. NASA și-a închis programul similar de cercetare din 2011, iar Rusia la scurt timp după destrămarea Uniunii Sovietice. Astfel, s-a ajuns ca ISRO să le facă concurență directă jucătorilor privați de pe piață care investesc în așa ceva, ca SpaceX și Blue Origin.

sursa: independent.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungurenu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii