Noutăți

Incredibilul sistem de învățământ din Finlanda. Un filmuleț care merită vizionat!

Incredibilul sistem de învățământ din Finlanda. Un filmuleț care merită vizionat!


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Incredibilul sistem de învățământ din Finlanda. Un filmuleț care merită vizionat!

 1. Fara indoiala toate ideile care apar sunt bune.
  Invatatul nu merge bine decat in portii mici ,care alterneaza cu sportul ,arta culinara ,joaca si alte indeletniciri virtuoase.
  Aici se vede ideea pedagogiei pozitive ,si din nou ideea ca multe…idei vin tocmai de la americani ,deoarece imi este limpede ca ei fac cele mai bune carti ,in toate domeniile(indiferent de nationalitatea autorilor de carte).
  De observat ca studentul respectiv care aparea la un moment dat nu cunostea cuvantul datorie ,dupa cum eu personal ,pe vremea defunctului regim nu stiam ce inseamna cuvantul figurat pila.
  Un astfel de invatamant ar pleca de la premisa ca oamenii pot fi prieteni intre ei ,si ca o consecinta ,acelasi lucru se va obtine dupa ce copiii vor creste mari.Ce semeni ,aia si culegi.
  Dar ce te-ai face cand forte efective lupta concret pentru distrugerea invatamantului ? In aceste cazuri nu cred ca intoarcerea obrazului ar fi cel mai bun lucru ,ci rezistenta individuala si colectiva ,prin credinta in Hristos si invatare independenta de sistem.
  Deci este totusi un filmulet idealizat ,in care raul nu apare ,un fel de promisiune la fericirea lumeasca ,care poate aparea doar atunci cand nu lupti cu raul si acesta te lasa ,amagitor ,in pace.
  Probabil ca exista si acolo relele lor ,nu am studiat problema ,dar care sunt ascunse ,abil ,sub pres.
  Dar ceea ce e corect si trebuie aplicat peste tot ,este ,repet ,ideea pedagogiei pozitive .Daca unui elev ii spui ca e valoros si il inveti cu drag tot ceea ce are nevoie ,fara a rapi libertatea lui de actiune prin taxe ,certuri degeaba ,ocuparea exagerata a timpului liber ,etc ,…acel elev devine in timp valoros.
  De asemenea ideea ca elevii sa-si aleaga activitatile extrascolare potrivite ,este buna.
  Dar ce te faci cand intervine o selectie drastica prin examene ,fapt ce implica concurenta acerba intre indivizi?Examene de nivel inalt ,ce implica poate si unele cunostinte de elita care fie trebuie platite ,fie exista in carti scumpe?Cine plateste oamenii implicati in industria respectiva.Mereu vor exista unii care vor vrea in frunte ,si vor plati pentru asta ,sau chiar vor face lucruri necinstite de-a dreptul ,ca pilele si relatiile asa zis balcanice actuale.
  Acest sistem de prietenie universala ar merge intr-o societate crestina ideala ,cu oameni buni care s-ar respecta intre ei ,constienti ca fiecare are ceva de dat ,iar aproapele tau este si prietenul tau.
  Dar asa ceva practic nu exista ,cel putin nu inca …

  Dar pedagogic vorbind ,si numai pedagogic ,deci la nivel de clasa onesta ,sistemul functioneaza si este verificat.

  Toate bune!

  Doamne ajuta!

 2. Propaganda, propaganda, propaganda…. suntem din nou pacaliti. dupa cum bine observa Arsenie, faptul de a ignora raul doar printr-o privire pozitiva, nu il anihileaza. atata timp cat sunt mai mult de un individ care ar dori un anume loc, acolo va fi concurenta. unii vor avea “unelte” pentru a gestiona aceste situatii, iar acesti “produsi” ai scolii finlandeze NU. Adevarata putere ne sta in modul cum stim sa ne tinem conectati la Sursa, la Dumnezeu. Desigur ca in acest sens educatia are un rol foarte important, de aceea probabil si continua invatamantul sa fie gratuit, in special in România. Rezultatul pe care il ascund sub pres este ca acesti nordici, cu toate resursele lor materiale si cu toate scolile lor fitzoase, inregistreaza cea mai inalta rata a sinuciderii de pe glob. mintile lor ‘luminate’ au produs cel mai crud sistem modern de ucidere a unor familii prin cunoscutul bavernet. si altele. acolo ne-ar place si noua sa ajungem?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii