Noutăți

Incredibilul mecanism robotizat creat acum 200 de ani. Prima bijuterie pre-electronică din lume: “Omida Etiopiană.” Vezi ce poate să facă! Video

Avem tendința de a privi mecanismele robotizate ca realizări moderne, considerând că tehnologia necesară creării unor astfel de mașinării este accesibilă doar în zilele noastre.

Istoria ne învață însă altceva: mecanismele automate au prins contur încă din secolele XVII- XIX, când ceasornicarul de origine elvețiană Henri Maillardet a creat una dintre cele mai frumoase bijuterii pre-electronice din lume. Realizată din aur masiv și decorată cu diamante și perle, aceasta are capacitatea de a se mișca asemenea unei omizi cu ajutorul unor mici rotițe zimțate din aur amplasate în partea inferioară.

Bijuteria denumită „Omida Etiopiană” funcționează inclusiv în zilele noastre. A fost realizată pentru un aristocrat chinez în anul 1820, iar prețul inițial de vânzare nu se cunoaște. Cert este că în 2010, celebra casă de licitație Sotheby reușește să o revândă tot către un cumpărător din Asia pentru fabuloasa sumă de 415.215 de dolari.

Omida Etiopiană nu este singura realizare a ceasornicarului elvețian. Împreună cu frații săi, Jaques-Rodolphe și Jean David Maillardet, Henri a produs o serie de automate mecanice. În 1805 Henri Maillardet a construit o păpușă mecanică capabilă de a scrie șapte schițe și texte în franceză și engleză. La finalul fiecărui text scris, mașinăria se semna sub titulatura de : “Ecrit par L’automate de Maillardet” – “Scris de către autmatonul lui Maillardet”.

sursa: dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Incredibilul mecanism robotizat creat acum 200 de ani. Prima bijuterie pre-electronică din lume: “Omida Etiopiană.” Vezi ce poate să facă! Video

  1. de ce ” etiopiana” ? – probabil ca bijutierii se intalnisera si cunosteau bijuterii etiopiene , de o varietate si ingeniozitate rara ! ( vezi : old ethiopian jewellery , old ethiopian cross pendant , old ethiopian crown , etc – imagini )

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii