AIM radionica curs online

Noutăți

Peșterile Mustang. Neobișnuitele grote săpate acum 3.000 de ani în Munții Himalaya

Aproape 10.000 de grote misterioase se află în lanțul muntos din Himalaya, pe vechile teritorii ale Regatului Mustang din Nepal. Cele mai multe dintre grote sunt acum goale, însă unele încă prezinte semne ale prezenței omului, de la spații de dormit și până la depozite de cereale sau camere funerare.

Arheologii cred că peșterile din Mustang au fost utilizate în trei perioade diferite. Acestea au fost folosite inițial, în urmă cu 3000 de ani, ca și camere de înmormântare. Mai apoi, acum 1000 de ani, au devenit în principal spații de locuit, locațiile oferindu-le oamenilor protecție împotriva invadatorilor și a animalelor sălbatice. În cele din urmă, în jurul anului 1.400, oameni au coborât din munți și s-au așezat în văi mai propice pentru agricultură. Peșterile nu au fost însă total abandonatev – acestea au fost transformate în locuri de meditație și rugăciune.

mustang8 mustang7 mustang6 mustang5

Regatul Mustang se învecinează cu platoul tibetan și a fost una dintre cele mai izolate regiuni din Himalaya multă vreme. Regatul budist independent Mustang a fost anexat de Nepal la sfârșitul secolului al XVII-lea. Totuși, datorită regulilor stricte impuse de budiști, zona a fost restricționată pentru străini până în 1992.

Peșterile sunt făcute la o înălțime de 40-50 de metri, iar complexitatea galeriilor și număr impresionant a săpăturilor efectuate în munte îi nedumerește și astăzi pe cei mai mulți arheologi, care încă nu au un răspuns la modul de execuție a acestora acum mai bine de 3.000 de ani.

mustang4 mustang3 mustang2 mustang

sursa: dailymail.co.uk

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii