Noutăți

Incredibila poveste a unor soldați japonezi care nu au vrut să accepte faptul că cel de-al Doilea Război Mondial se terminase. Au dus lupte de gherilă până în 1974

Capitularea Japoniei din august 1945 a pus capăt celui de-al doilea război mondial. În data de 15 august 1945, împăratul Hirohito se adresa națiunii prin intermediul radioului, anunțând acceptarea condițiilor impuse de Aliați. Împăratul le-a comunicat populației și tuturor militarilor aflați în tranșee faptul că în luarea deciziei a stat la bază cele două bombe nucleare pe care americanii le-au lansat deasupra orașelor Hiroshima și Nagasaki. Pe 2 septembrie, guvernul japonez a semnat actele capitulării, care au pus în mod oficial capăt celui de-al doilea război mondial.

În ciuda capitulării de pe 2 septembrie, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar un număr de soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile. Unele dintre aceste unități au continuat să lupte până prin 1974…

Locotenentul Hiroo Onoda avea 22 de ani când a fost trimis pe Insula Lubang din Filipine. În februarie 1945, forțele aliate au debarcat pe insulă, iar Onoda și alți trei camarazi s-au retras pe dealuri pentru a continua lupta de gherilă. Deși patria sa capitulase în septembrie, cei trei soldați se decid să nu țină cont de ordin, crezându-l o înșelătorie, și să continue luptele până la moarte.

hiroo-onoda-22

Anii au trecut iar aceștia au ajuns să supraviețuiască în junglă doar cu banane și lapte de nucă de cocoș. Sporadic se angajau în schimburi de focuri cu poliția locală. În 1954, la zece ani de la sfârșitul războiului, unul dintre camarazii lui Onoda, caporalul Shimada, este împușcat și ucis în timpul unei lupte cu o patrulă de poliție filipineză venită să-i convingă să renunțe la gestul lor nebunesc. Pentru următorii… nouăsprezece ani, Onoda și partenerul său, Kozuka, au continuat să trăiască izolați și să se aventureze în mici conflicte cu localnicii.

În 1972, când au incendiat un câmp de orez, ca parte a activităților lor de gherilă, Kozuka a fost împușcat mortal de poliția locală, iar Onoda rămâne singurul soldat care încă mai lupta în cel de-al Doilea Război Mondial.

Fascinat de povestea sa, în 1974, după mai multe luni petrecute prin jungla deasă din Lubang, Norio Suzuki, reușește să-l convingă pe Onoda că într-adevăr războiul se terminase, iar locul său nu mai este aici.

Pentru început, Hiroo Onoda a emigrat în Brazilia, în 1975, pentru a deveni fermier. Revine în Japonia în 1984 unde își deschide o tabără pentru copii. A murit în data de 16 ianuarie 2014.

hiroo-onoda-42

sursa: mashable.com

sursa: bbc.co.uk

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii