Noutăți

Incredibila poveste a lui „@”. Simbolul cunoscut sub numele de „A rond” are o vechime de… 700 de ani!!!

  •  
  •  
  •  

Binecunoscutul semn „A rond”, ce intră în alcătuirea adreselor de e-mail, are o istorie fascinantă și incredibil de veche. O vechime seculară, s-ar putea zice! Simbolul, existent astăzi pe orice tastatură de computer, era prezent și pe butoanele unor mașini de scris din a doua jumătate a secolului XIX. Dar partea de necrezut a poveștii este că semnul a fost identificat într-o lucrare din prima jumătate a secolului XIV, mai precis din anul 1345.

Acești primi utilizatori ai semnului (dintre cei cunoscuți până acum) erau autorii bulgari ai tălmăcirii unei lucrări redactate pe teritoriul a ceea ce numim astăzi Imperiul Bizantin și numită „Cronica lui Constantin Manasses”. În acest vechi document, păstrat în vastele biblioteci ale Vaticanului, semnul era folosit în loc de litera „a” din formula „Amin” (Амин), utilizată la finalul rugăciunilor creștine.

c

Același simbol a mai fost întrebuințat, ceva mai tîrziu și în cu totul alt scop, la celălalt capăt al continentului european, într-un registru întocmit la jumătatea secolului XV, numit „taula de Ariza”. În registru se făceau mențiuni legate de trasportarea, pe calea apei, a unei cantități de cereale, dinspre Castilia înspre Regatul Aragonului.

b

Pentru comercianții din Peninsula Italică, cei care, de altfel, au avut o contribuție majoră la popularizarea acestui semn, „A rond” avea rol de simbol al unei unități de măsură. Unitatea de măsură respectivă era amfora. Treisprezece amfore echivalau cu un butoi. Menținerea acestui semn în uz și utilizarea sa pe scară largă este datorată, în mare parte, și întrebuințării sale de către negustorii medievali.

Un academician italian susține că a identificat simbolul „@” în plin secol al XVI-lea, într-un document comercial trimis de către un anume Francesco Lapi de la Sevilla către Roma, în luna mai a anului 1536. Documentul se referă la activitățile de comerț realizate cu Francisco Pizarro, cotropitorul Imperiului Incaș, referindu-se la prețul unei amfore – „@” de vin, în Lumea Nouă.

a

Inițial, în secolul XIX, semnul „@” nu era prezent pe toate tastaturile mașinilor de scris. Însă, de pe butoanele celor din secolul XX simbolul a fost preluat, pe tastaturi, de către producătorii de computere, în deceniile de după cea de-a doua conflagrație mondială. Anii ’70 ai secolului trecut sunt cei în care „A rond” a început să fie introdus în adresele de e-mail, primele acest fel. Meritul preluării sale în acest rol – cel mai frecvent din ziua de azi – îi aparține, potrivit Wikipedia, programatorului Raymond Samuel “Ray” Tomlinson (1941-2016) – care a lucrat la sistemul ARPANET, strămoșul internetului.

Simbolul „@” poartă variate nume, în diferitele limbi ale lumii. Majoritatea denumirilor sunt inspirate de către forma sa grafică. Pentru finlandezi „@” este „coadă de pisică”, pentru ruși este „cățeluș”, în vreme ce coreenii au considerat de cuviință, în contemporaneitate, să folosească porecla de „melc”, pentru acest vechi și arhicunoscut simbol!

d

s

Surse informații: wikipedia.org, www.smithsonianmag.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii