Noutăți

Incredibila poveste a dr. Thomas Harvey, omul care a furat creierul lui Einstein, la propriu. Ce a făcut cu acesta?

Albert Einstein, fizicianul câștigător al premiului Nobel, omul de știință care a dat lumii teoria relativității și legea efectului fotoelectric, avea în mod evident un creier special. Atât de special că atunci când a murit în Spitalul de la Princeton, New Jersey, la 18 aprilie 1955, patologul de serviciu din cadrul spitalului, dr. Thomas Harvey, l-a furat. Înainte ca Einstein să moară, renumitul om de știință a lăsat instrucțiuni specifice că nu dorea ca creierul sau corpul său să fie studiate.

“Einstein a lăsat în urmă instrucțiuni specifice cu privire la rămășițele sale: incinerați și împrăștiați cenușa, în secret, pentru a descuraja idolatrizarea, scrie Brian Burrell în cartea sa Cărți postale de la Muzeul Brain, publicată în anul 2005.

Însă dr. Harvey nu a ținut cont de dorința renumitului savant și a luat creierul fără a avea măcar permisiunea familiei acestuia. Când a ieșit la iveală adevărul, la câteva zile de la decesul lui Einstein, dr. Harvey a solicitat acordul fiului lui Einstein, Hans Albert, menționând faptul că orice investigație va fi efectuată numai în interesul științei.

 

einsteinbrain2

În urma acestui incident doctorul își pierde slujba la spitalul Princeton, însă nu lasă creierul în cadrul spitalului. Îl duce acasă unde este împărțit în 240 de bucăți și pus la păstrare în subsol, în două borcane. Mai târziu se împrietenește cu un vecin, poetul William Burroughs. Harvey îi spunea povești despre creier, despre tăierea lui în bucăți și trimiterea lor cercetătorilor din întreaga lume, însă nu a făcut niciodată lucrul acesta.

În final se hotărăște să cerceteze el creierul, iar în 1985, Harvey publică primul studiu al creierului lui Einstein, susținând că a avut o proporție anormală de celule și neuroni. Acest studiu a fost urmat de alte cinci care au arătat diferențe suplimentare în celulele individuale sau în anumite structuri din creierul lui Einstein. Harvey susținea că studierea creierului lui Einstein ar putea ajuta la descoperirea fundamentelor neurologice ale inteligenței.

În 2010, la trei ani de la decesul doctorului, moștenitorii acestuia au transferat toate documentele, studiile și rămășițele creierului lui Albert Einstein, Muzeului Național de Sănătate și Medicină, inclusiv 14 fotografii ale întregului creier care nu au fost dezvăluite niciodată publicului.

einsteinbrain3

sursa: http://phenomena.nationalgeographic.com/2014/04/21/the-tragic-story-of-how-einsteins-brain-was-stolen-and-wasnt-even-special/

sursa: http://www.messagetoeagle.com/dr-thomas-harvey-pathologist-stole-einsteins-brain/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii