Noutăți

Incredibil: În Japonia există oameni plătiți să-i împingă pe călători în vagoanele de metrou sau tren

Rețeaua feroviară și metropolitană japoneză este recunoscută în întreaga lume pentru superioritatea tehnică și punctualitatea sa. În capitala Tokyo, aproape 40 de milioane de pasageri aleg zilnic să călătorească cu metroul, autobuzele sau alte mijloace de transport în comun. Dintre aceștia, circa 22%, aproximativ 8,7 milioane aleg zilnic metroul sau trenul.

Pe cele mai multe linii, garniturile vin la fiecare 5 minute una față de cealaltă, ceea ce înseamnă că într-o oră aproximativ 24 de trenuri opresc pentru a prelua călătorii. Totuși, în ciuda numărului impresionant al trenurilor, acestea nu fac întotdeauna față afluxului mare de pasageri, mai ales în timpul orelor de vârf.

Pentru a încăpea cât mai mulți oameni într-un tren sau în metrou, stațiile din Tokyo au angajat personal auxiliar cunoscut sub numele de oshiya sau “împingătorul”, al cărui scop este acela de a împinge pur și simplu cât mai mulți oameni într-un vagon, până la refuz. Deși pare greu de crezut, călătorii s-au învățat să fie împinși de la spate, mai ales că primii astfel de oshiya au apărut undeva la mijlocul anilor 1960, vremuri în care erau trecuți în acte ca “personal care se ocupă cu aranjarea pasagerilor”.

impingator5 impingator1 impingator6

Cu toate că meseria o regăsim acum în țara soarelui răsare, împingătorii din metrou sunt de fapt o invenție americană, importată din New York City. Acum aproape un secol aceștia erau recunoscuți în toată America ca fiind niște oameni violenți și brutali cu pasagerii, fiind numiți „împingătorii de sardine”. Nu de puține ori pasagerii au ajuns cu capetele sparte, fracturi și alte contuzii, datorită excesului de zel al împingătorilor. Treptat, odată cu dezvoltarea tehnologiei, a ușilor automate și a turnicheți mecanici, meseria dispare, nu înainte ca evident, Hollywood-ul să le dedice mai multe filme printre care: Subway Sadie (1926), Wolf’s Clothing (1927), The Big Noise (1928), Love Over Night (1928)

Mai recent, în 2012, fotograful Michael Wolf a reușit să surprindă într-o serie de imagini unice care vorbesc de la sine de aglomerația din mijloacele de transport din Tokyo, mai ales la intervalele orare în care navetiștii se îndrepte sau vin de la serviciu:

impingator4 impingator3 impingator2

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Incredibil: În Japonia există oameni plătiți să-i împingă pe călători în vagoanele de metrou sau tren

  1. Si I.S.U. de la ei ce zice?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii