Cunoaste lumea

Noutăți

Incredibil: Cetatea regelui geto-dac Dromihete a fost distrusă cu buldozerele

  •  
  •  
  •  

Anchetă penală la cel mai mare sit arheologic din judeţul Ialomiţa. În urmă cu aproximativ o lună, în urma unei inspecţii în teren, cercetătorii de la muzeul din Slobozia au descoperit faptul că o bună parte din situl arheologic a fost distrusă cu buldozerele. Procurorii încearcă să descopere cine a avizat lucrările în urma cărora o porţiune a sitului a fost distrusă. Aşezarea istorică are importanţă naţională, cercetările scoţând la iveală faptul că aici şi-ar fi avut cetatea regele dac Dromichete, ne spune Adevarul.ro
Doar în România este posibil așa ceva și asta în primul rând datorită autorităților culturale care au lăsat majoritatea siturilor arheologice din țară fără măcar un indicator care să le spună oamenilor ce este acolo. Asta face ca ghiolbanii locali, retardații mărunți care ajung pe la butoane și care nu au nici cea mai mică idee de ce au pe propria moșie, să bage buldozerele inclusiv pe șantierele arheologice.
Situația nu este singulară. La 20 de km de București, cetatea Argedava, locul de naștere a celui mai mare rege geto-dac, Burebista, este abandonată, fără un indicator, motiv pentru care a și devenit un fel de groapă de gunoi pentru localnici. În aceeași schemă se află și cetățile medievale ale lui Gelu și Menumorut, conducătorii locali din Transilvania care erau aici la venirea ungurilor în secolul IX. Nu numai că nu există indicatoare care să vorbească despre Gelu și Menumorut, dar într-una dintre cetăți se cultivă porumb, iar în cealaltă există un teren de fotbal. Iar aceast lucru este regula la nivel național.
Așadar, cine este responsabil pentru această situație impardonabilă la nivel național în care istoria noastră este lăsată de izbeliște? Vă spun eu: Ministerul Culturii, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, autoritățile culturale locale, arheologii și istoricii fără conștiință care nu sunt interesați decât să își ia salariul și să adune puncte pentru cariera lor de doi bani! Desigur, istoricii și arheologii cu vocație nu se includ în descrierea de mai sus.
Revenind la nenorocirea semnalată prin acest articol, trebuie subliniat că situl arheolgic de la Piscu Crăsani este primul șantier arheologic deschis în țara noastră, un șantier unde a săpat și marele Vasile Pârvan acum 100 de ani, un monument cultural de cea mai înaltă clasă din Patrimoniul Cultural Românesc. Aici, marele rege Dromihete și-a avut probabil și capitala.
Cine a fost Dromihete? Un rege geto-dac celebru, care a domnit acum 2.300 de ani și despre ale cărui fapte au vorbit elogios autorii antici, povestea lui devenind cunoscută în toată lumea. Regele Dromihete a reușit să îl învingă de două ori pe invadadatorul Lisimah, fost general în armata lui Alexandru Macedon, devenit mai apoi rege al Traciei. Nu numai că l-a învins, dar i-a și dat o lecție memorabilă de viață. Luându-l în captivitate împreună cu toți generalii săi, în loc să îi ucidă pe toți, i-a pus la o masă unde i-a servit din farfurii și cupe de aur, în timp ce el, împreună cu comandanții geto-daci, au luat masa folosind vase și cupe din ceramică sau corn. Acest gest, plus discursul moralizator și faptul că după aceea i-a eliberat, a adus pace pe termen lung între cele două regate, lecția dată de Dromihete uimind lumea antică…
Ei bine, în loc să îi cinstim memoria și să valorificăm turistic locul în care marele rege geto-dac a trăit, niște idioți au intrat cu buldozerele și au distrus o parte din situl arheologic!
_
Așa cum era de așteptat, autoritățile locale sunt de altă părere:
_
N-am făcut nimic ilegal, nu înţeleg de ce se agită toată lumea. Nu aveam de unde să luăm pământ mai bun, pentru că tot ce-i în jurul podului e nisipos. Oricum nu e prima dată când facem astfel de lucrări şi nu se sesizează nimeni!” precizează Cornel Mihu, primarul comunei Balaciu. (Adevărul.ro)

Această poziție este contrazisă însă de arheologi:

Zona a fost categoric compromisă. Am observat mai multe resturi de ceramică şi chiar rămăşiţele unui mormânt medieval. Nu vom putea şti niciodată ce a fost de fapt în această zonă, pentru că s-a intervenit în acest mod” mai spune Ioan Cernău, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa. (Adevărul.ro)
Dacă nici abuzul de la Piscu Crăsani nu va trezi la realitate Ministerul Culturii și celelalte autorități politice și culturale, atunci este vai de noi. Protejați șantierele arheologice! Protejați patrimoniul cultural românesc!
Mai multe despre regele geto-dac Dromihete puteți afla din filmul documentar TRACII, Istorie ascunsă pe care l-am lansat în anul 2013. Îl puteți viziona mai jos.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

20 Comments on Incredibil: Cetatea regelui geto-dac Dromihete a fost distrusă cu buldozerele

  1. asta pt ca de-a lungul anilor am avut ministri de etnie maghiara la Cultura si patrimoniu, cat si indiferenta noastra a tuturorfata de vestigii

  2. La puscarie pe viata nenorocitilor.

  3. Asa se distrug toate sau se vand ca noi sa nu mai existamDAR…CE PARLAMENTAR VREA VILA ACOLO?

  4. cetățeanul tulburat // 7 decembrie 2015 at 20:42 // Răspunde

    Nu se vrea, deoarece toți ajunși pe funcții sunt manipulați și amenințați de francmasonerie…păi ne-au inventat societatea asta falsă în care trăim în întuneric și acum credeți că se va găsi vreun Prâslea care să aprindă lumina???

  5. Ne conduc niste nenorociti, care vor sa ne stearga istoria!

  6. Buna ziua domnule Roxin
    As putea sa va spun Daniel dar nu imi permit cu toate ca virsta mea ar fi o scuza dar de care nu vreau sa abuzez.Va respectam pentru ceea ce faceti si va apreciem eforturile sa le deschideti mintea multora.
    Cred ca daca ati da putina atentie si procura materialele prezentate si publicate de anumiti cercetatori ai realitati si adevarului va-ar ajuta mult in a umple golurile din puzzle-ul de conostinte pe care le detineti.
    Iata citeva exemple:
    ERIC JON PHELPS
    DON MARQUIS
    CARROL QUIGLEY
    RED ICE CREATIONS RADIO(INTERVIEWS)
    LLOYD PIE
    IAR DACA VA MAI SPUNE VRE-UN UNGUR CA UNGARIA ESTE A LOR SA STUDIEZE CIND SI CUM PONTIFICATUL A AJUNS IN POSESIA ACTULUI DE PROPRIETATE AL INTREGULUI TERITORIU AL UNGARIEI SI CAM DE CIT TIMP NU MAI APARTINE UNGURILOR.O SA FITI UIMITI CA ACTELE EXISTA SI SURSELE CU DOCUMENTE SEMNATE LA FEL.
    FACETI O INCERCARE SI ASCULTATI LA DATELE PE CARE LE DETINI ACESTIA SI O SA VA REZOLVE CRED EU MAI TOATE DINTRE INTREBARILE REFERITOARE LA CINE,CE,CUM SI A FACUT CEEA CE SA INTIMPLAT CU ROMANIA IN ULTIMI 2000 DE ANI.MATERIALE SUNT NUMAI SA LE GASESTI.SUCCES.SI SA AUZIM NUMAI DE BINE.
    VA MULTUMESC

    PS.VA ROG SA CONFIRMATI DACA ATI LUAT LA CUNOSTINTA DE ACEST MESAJ.

  7. Este un plan de a ne șterge după suprafața Pământului.

  8. Acelasi lucru l-au incercat si cu Sarmisegetuza daca mai tineti minte ..au intrat cu utilajele pe motiv ca vor sa faca o parcare !? …este lupta dusa de jidanii masoni ..cu complicitatea nenorocitilor inculti din administratia locala sa ne distruga istoria si izvoarele neamului nostru sfant …dar nu o sa reuseaca !

  9. coroana lui Dromihete sa le-o batem in cap cu cuie ca rad cu excavatorul dar detectoarele de metale sunt interzise in loc sa fie interzisa folosirea lor in siturile arheologice ca in tarile civilizate.

  10. Ce primar tampit….de ce nu se gaseste nimeni sa ii impuste?

  11. Cum este posibil asa ceva? Primar nascut si crescut acolo sa nu stie istoria locului? Lipsa de educatie, cultura si istorie a locului in care te-ai nascut, domnule primar! Sau multa prostie? Oare cati stiu si cata incarcatura religioasa are acea zona a locurilor? Domnul primar cred nu stie sau nu simte nimic fata de Divinitate!
    Rog autoritatile sa salveze ce se mai poate salva din acel loc! Nu-mi pot imagina ca poate fi lasat sa fie distrus! Pacat, mare pacat!

  12. O scurta cautare pe net confirma faptul ca Roxinel are fantasme. Nu am gasit nici o alta publicatie, nici un document care sa confirme spusele sale. Eu stiu ca-i greu de castigat o paine in ziua de astazi insa Roxinel al nostru in loc sa gaseasca o slujba onorabila vinde gogosi pe net. Rusinica Roxinelux, rusinica!

  13. Sa vedeti cum arata cimitirele din Balaciu si Pitisteanu care se afla in administratia primariei.Fara gardurisi astala drum european .Sa vedem cum se plimba caprele libere prin cimitir si bietilor preoti nu li se permite sa aduca imbunatatiri

  14. Nu ma mira nimic. La nici 18 km de Bucuresti, in orasul Buftea, se afla 2, 3 situri arheologice. Asa scrie pe hartie ca nu iti poti da seama clar unde se afla. Singura relicva era un zid serios ce a rezistat sute de ani ca sa il demoleze un tampit caruia i s-a nazarit ca zidul era pe pamantul sau. Sau poate l-a demolat incercand sa gaseasca ceva. E vorba de situl La Carna (Manastirea Carna). Traim intr-o tara in care nu se doreste salvarea si preservarea monumentelor istorice.

  15. Intamplarea asta trebuie sa ne faca mai atenti atunci cand vom duce la vot si sa alegem oameni care respecta poporul roman si istoria lui, nu doar in vorbe ci si in fapte.

  16. Marian Nicolae // 24 decembrie 2015 at 16:26 // Răspunde

    Asa se intampla si asa se va intampla atata timp cat Romania este condusa de catre straini. Sa ne intre bine la cap acest lucru.

  17. Sa facem o petitie pt o lege care sa protejeze siturile arheologice si sa pedepseasca astfel de fapte.

    • Lege există, însă, pentru a pedepsi este nevoie de martori. Ce te faci când, la sat, toţi tac, de frică să nu le ia foc casele, sau mai rău chiar? Ştiaţi că, la (presupusa) Argedava din satul Popeşti, Giurgiu, un certat cu buna creştere (puţin spus, la ce manifestări are), cam în perioada când apăreau în Formula As celebrele articole, ca să îşi mărească tarlaua, a adus 3 basculante cu pământ şi a acoperit jumătate din al doilea şanţ de apărare al cetăţii? Al doilea şanţ, care apare şi pe fotografiile CIMEC, şi pe fotografii aeriene color, pe internet. Drum folosit şi la vedere, pentru că jumătatea din dreapta, atât cât mai este acum circulabil, mărgineşte cimitirul satului. Era drumul către fântâna cu cumpănă, locul unde elevii, atunci când nu era construită şcoala nouă, coborau pe ceair, acolo se făceau orele de sport. Era drumul vechi către apa Argeşului, practicabil iarna, ferit de viscol de înălţimea cetăţii. Da, toţi ştiu, dar greu găseşti pe cineva dispus să vorbească. Ore preotul ştie? Eu zic că ştie.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii