Noutăți

Incredibil: Bacteriile comunică între ele prin impulsuri electrice. Astfel, se organizează și devin tot mai rezistente la antibiotice

  •  
  •  
  •  

S-a descoperit faptul că bacteriile pot comunica între ele prin impulsuri electrice. Lucru extrem de îngrijorător, dacă ne mai uităm și la ultimele rapoarte medicale care indică faptul că pe zi ce trece bacteriile devin tot mai rezistente la antibioticele noastre. Anul trecut, o femeie din Statele Unite a fost ucisă de o super-bacterie rezistentă la toate antibioticele disponibile pe piață.

Deși aceste microorganisme ar putea părea simple și primitive, la prima vedere, nu este tocmai așa. O bacterie este capabilă de a emite semnale electrice pentru a chema alte bacterii să i se alăture.

Aceasta este concluzia unei noi cercetări asupra biofilmelor, straturile subţiri ale unei celule atunci când bacteriile se lipesc de o suprafaţă. Biofilmele se găsesc în diverse locuri, de la placa dentară la suprafaţa rocilor, iar faptul că impulsurile electrice pe care acestea le emit atrag diverse bacterii la un loc este un lucru extrem de îngrijorător, creându-le tot felul de rezistențe atât la substanțele chimice cât și la medicamentele noastre.

Potrivit estimărilor, circa 80 % din infecții sunt cauzate de aceste bacterii pe care le putem lua printr-o simplă atingere. O echipă de cercetători de la Universitatea California a descoperit că bacteriile din biofilme trimit impulsuri electrice în afară cu scopul de a recruta noi indivizi.

În acest fel, bacteriile din biofilme pot chema de la o distanță destul de mare alte bacterii care să se alăture comunității lor”, a declarat principalul autor al studiului, profesorul Gurol Suel.

Totuși, există și o veste bună în toată această știre. Faptul că acum ne cunoaștem mult mai bine inamicul. Dacă vom reuși să folosim acest lucru în avantajul nostru și să dezvoltăm noi tehnici de a ne apăra de aceste bacterii, rămâne de văzut.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Incredibil: Bacteriile comunică între ele prin impulsuri electrice. Astfel, se organizează și devin tot mai rezistente la antibiotice

  1. Intrebarea corecta:,,Ce dreq este in neregula cu planeta asta!?”Tot ce misca pe ea, sau in jur,de la virusuri la extraterestrii,te vor cuminte si cu mainile pe chept!…sau imi scapa mie ceva…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii