Noutăți

Incineratorul Gabrielei Firea mai face un pas spre amplificarea poluării din Bucuresti!

  •  
  •  
  •  

Primaria Bucuresti vrea sa polueze in mod constant, mai multe zeci de ani, aerul si asa foarte poluat al CAPITALEI!

Este indeobste cunoscuta nemultumirea populatiei atunci cand se pune problema constructiei unor instalatii poluante mai ales in zonele populate. In Europa, dar si la noi, asemenea constructii au fost intampinate cu neincredere justificata, datorita efectelor pe termen scurt si lung asupra societatii, prin poluarea aerului, apei, solului si subsolului. In Europa, mai multe ONG-uri au realizat studii de impact, in urma carora au recomandat renuntarea la tehnologia incinerarii deseurilor, prin gasirea unor noi solutii tehnologice.

Franta in acest moment are demarat un program de cercetare de 300 de milioane de euro, sub coordonarea Ministrului Mediului, Segolene Royal, in domeniul gazeificatoarelor, program care in decursul a mai multi ani se spera sa dea rezultate.

Romania are de 7 ani aceasta tehnologie, iar Eco Solution SA a implementat la Fabrica de Gazeificare a deseurilor Menajere, Industriale si Agricole, brevetul sau de inventive, protejat UE si US.   Gazeificatorul nu are cos si de aici rezulta incidenta sa ZERO/% cu mediul. Aceasta tehnologie este 100% ECOFRIENDLY si NOWASTE.

Obstinatia cu care Ministerul Mediului din Romania a blocat de-a lungul timpului aceasta investitie particulara de 20 de milioane de euro arata indarjirea acestuia de a proteja “Mafia Gropilor de Gunoi”, incalcand asfel legislatia UE, ceea ce ne-a dus pe ultimul loc in UE si in situatia unui Infringement generator de amenzi de sute de mii de euro/zi.

Va vom prezenta in cele ce urmeaza “Consecintele dezastruase ale amplasarii incineratoarelor, oriunde in lume”, dar cu cu precadere in cazul Bucurestiului. Bucurestiul este pozitionat in Campia Romana, intr-o zona care nu prezinta in cadrul celor 4 anotimpuri curenti de aer care sa degajeze in mod natural aerul poluat. Mai mult, a fost observata in perioadele cu presiune scazuta deasupra Bucurestiului “o ciuperca” care era vizibila la rasarit si apus, cand lumina cadea oblic. Acest specific face din Bucuresti, care este un oras foarte poluat de la industrie, transporturi, incalzire, gropi de gunoi, etc. un candidat special pentru poluarea prin incineratoare.

Incineratorul din constructie are la baza o tehnologie care se bazeaza pe arderea deseurilor, cu ajutorul uni combustibil, intr-o instalatie care are si un cos de fum. De aici rezulta faptul ca tot ceea ce poate face constructurul incineratorului pentru reducerea poluarii prin fumul evacuat prin cos se rezuma la filtrarea aerului. Filtrele au fost realizate din ce in ce mai performant, ceea ce a dus la micsorarea particulelor evacuate.

In trecut efectele incineratoarelor era masurat in nr. cazurilor de  astm, mai ales la copii, cazuri care s-au inmultit in cazul oraselor sau regiunilor in care de mai multi ani functioneaza asemenea instalatii. De exemplu la Viena au fost semnalate de 3 ori mai multe cazuri de astm infantil decat la Bucuresti. De remarcat ca Bucurestiul nu are un sistem sanitar mai performant si nici mai multa vegetatie!

Micsorarea particolelor rezultata din procesul de filtrare are un efect pervers deoarece, daca inainte particolele filtrate de incineratoare se opreau in plamani, dupa ce acestea au devenit nano particole, sub 1mm, strabat alveolele pulmonare si ajung direct in sange, de unde si aparitia unor boli noi, pentru care nu se cunosc inca tratamente!

De asemenea nu trebuie uitat faptul ca in incinerator 1/3 din biomasa se transforma in energie, 1/3 se transforma in cenusa si 1/3 iese pe cos sub forma de caldura care modifica temperature ambientala si particolele de cenuse toxica.  Un poluant la fel de redutabil este cenusa de incinerator, care este deosebit de periculoasa prin substantele chimice continute si in acelasi timp deosebit de fina si usor transportata de de aer, apa, poluand aerul, apa, solul si subsolul.

Un studiu la nivel european pentru poluarea PM10 stabileste, în 2012, că Bucureștiul este a doua cea mai poluată capitală europeană, după Sofia, și înregistrează 92 de zile peste norma admisă, pe când maximul de depășiri permise este de 35.

2013: Bucureștiul are 34 ug/mc, dar studiul Agenției pentru Protecția Mediului este contestat deoarece stațiile de măsurare au funcționat doar parțial. De exemplu cea de la Cercul Militar (acum înțelegeți de ce-i acel container vizavi de Cercul Militar, la blocul Romarta) a funcționat 55% din cele 365 de zile pentru măsurarea PM10, iar măsurarea de dioxid de azot nu a fost făcută.

2014: După cum reiese din studiul făcut în București, trăim în 40-86 ug/mc. Situația este suficient de gravă încât în 25 septembrie 2014, motiv pentru care Uniunea Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea excesivă din București, Iași și Brașov, deoarece România n-a reușit să reducă nivelul poluării până sub limitele impuse pentru media anuală.

Citat de pe site-ul oficial UE: “România nu își protejează cetățenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor și pot cauza astm, afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar și deces prematur. În conformitate cu legislația UE, statele membre au obligația de a limita expunerea cetățenilor la particulele de acest tip. Cetățenii din anumite zone din București, Brașov și Iași au fost expuși în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de PM10 încă din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012. Comisia consideră că România nu a întreprins acțiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea sănătății cetățenilor și solicită României să ia măsuri de perspectivă rapide și eficiente pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil. Acțiunea de azi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar, urmează unei scrisori de punere în întârziere suplimentare transmisă în februarie 2013. Dacă România nu acționează, Comisia poate sesiza cazul Curții de Justiție a UE.”

Facem un apel catre Academia Romana, pentru a lua atitudine si a emite o opinie din pozitia de cel mai inalt “Simbol al spiritualitatii, forum al consacrarii si spatiu al cercetarii fundamentale”, mai ales ca Academia Romana a participat la intocmirea Planului National de dezvoltare a Romaniei, ocazie cu care problema ecologiei si a energiilor curate si regenerabile a ocupat un loc de frunte.

Facem un apel catre toti cetatenii constienti de importanta problemelor generate de poluarea mediului, mai ales cand poluarea din incinerator se adauga aceleia care deja a impus masura infringementului din partea UE.

Fara Aer, apa, sol si subsol curate, viitorul copiilor nostrii devine sumbru. Oare este corect? Investim in masini electrice si biciclete si in paralel pastram gropile de gunoi si aducem incineratoare.

Eugen-Anton Cincu,
Secretar General CNSLC-ROMANIA


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii