Noutăți

Înainte de secolul al 17-lea, aproape toți morcovii cultivați aveau culoarea mov. Ce s-a întâmplat?

Morcovul este astăzi una dintre cele mai consumate legume în întreaga lume. Cu toții știm faptul că Daucus carota, numele științific al plantei, este o rădăcină vegetală a cărei culoare este portocalie, iar partea consumabilă este fix rădăcina sa. Însă un lucru mai puțin cunoscut este faptul că rădăcina sa a avut în trecut, până prin secolul al XVII-lea, culoarea mov.

Morcovul portocaliu modern nu a fost cultivat până când cultivatorii olandezi din secolul al XVI-lea nu au început să transforme treptat morcovul purpuriu în leguma pe care o folosim astăzi  în salate sau în ciorbă. Morcovul portocaliu a fost dezvoltat prin încrucișarea unor morcovi galbeni și albi sălbatici, care sunt destul de diferiți de soiurile cultivate și consumate.

Însă de ce s-a dorit schimbarea culorii morcovilor, mai ales că cei purpurii erau la fel de buni pentru consum? Portocaliul a devenit foarte popular în Țările de Jos după ce culoarea a fost folosită pe emblema Casei Regale; astfel oamenii au început să o perceapă ca pe un simbol național, dorind să o afișeze pe cât mai multe produse confecționate sau cultivate în această parte a Europei.

Totuși, morcovii mov par a câștiga din nou din ce în ce mai mult teren față de cei olandezi, cel puțin în restaurantele de lux. Și nu sunt doar o fiță – morcovii mov nu conțin doar vitamina A și beta-carotenul, lucruri pe care le găsim în morcovii portocalii, ci și compuși antioxidanți pe care îi găsim în afine. Studiile au arătat că acești pigmenți albaștri-violet pot îmbunătăți memoria, spori acuitatea vizuală, proteja împotriva atacurilor de inima, acționa ca anti-inflamatoare și chiar susțin controlul greutății.

sursa: http://all-that-is-interesting.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii