Noutăți

Înainte de Crăciun, Serbia a primit… jucării de la Moscova: avioane MiG-29, tancuri și vehicule blindate

Dacă totul va merge conform celor stabilite de curând, sârbii vor primi în mod gratuit, de la ruși, șase avioane MiG 29, plus tancuri și alte vehicule blindate, după cum a afirmat, recent, premierul Aleksandăr Vucic. După întâlnirea cu ministrul apărării din Rusia, premierul sârb a specificat că modernizarea acestor aparate de zbor supersonice primite de la ruși are să coste 180-230 milioane de euro.

Premierul Vucic susține că, de-ar fi fost să achiziționeze acele avioane, Serbia ar fi trebuit să plătească în schimb 600.000.000 euro. El evidențiază faptul că aparatele de zbor primite din Rusia vor îmbunătăți „dramatic” capabilitățile operative ale armatei sârbe. Pe lângă avioanele de vânătoare MiG 29, sârbii vor mai căpăta 30 de tancuri T-72S și 30 de vehicule de luptă și recunoaștere de tip BDRM-2, înzestrate cu tunuri de 14,5 mm.

Aleksandăr Vucic a reafirmat că Serbia este un stat neutru, din punct de vedere militar. În întrevederea sa cu ministrul Șoigu, Vucic a arătat că oficialii din ministerul apărării au cerut, de s-ar putea, să li se pună la dispoziție „rachete de toate tipurile”, spunând, în glumă, că „singurele lucruri pe care nu le-au cerut au fost armele nucleare”.

a

Vucic i-a spus lui Serghei Șoigu că speră ca relațiile dintre cele două state (Serbia și Rusia), pe plan politic, economic și militar, să fie aduse la cel mai înalt nivel și că este sigur că întotdeauna raporturile dintre cele două națiuni și state vor fi „cele mai bune cu putință”.

Este știut că sârbii și rușii sunt cam la fel de înrudiți cum sunt românii cu italienii sau cu francezii. Este firesc, până la un punct, ca ei să aibă relații dintre cele mai bune. Relații frățești. Românii însă au un proverb, nu știm dacă există vreo variantă și la sârbi: „frate-frate, dar brânza-i pe bani”.

Istoria și viața ne învață că nu prea există gratuități, donații 100% dezinteresate. Totul se plătește la un moment dat. Oare ce vor oferi sârbii Rusiei, în schimbul donației consistente pe care vor primi-o? Sau ce ar trebui să facă… la o adică?

Diplomații și politicienii fac schimburi de zâmbete, de amabilități. Popoarele nu uită. Și nici nu prea iartă. Își cam iau revanșa, când le vine apa la moară.

Cum ne-ar putea afecta pe noi toate acestea?”, vor întreba unii.

Nu ne vor afecta… în cel mai bun dintre cazurile posibile!

Prudența și realismul n-au dăunat nimănui, niciodată.

bdrm

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.b92.net

Imagini: www.b92.net, www.digitalcombatsimulator.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Înainte de Crăciun, Serbia a primit… jucării de la Moscova: avioane MiG-29, tancuri și vehicule blindate

  1. ha ha noi nu stim de ce st copii

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii