Noutăți

Descoperire: În vechime, pe Marte au existat lacuri și ape curgătoare. În bazinele fostelor lacuri marțiene vor fi căutate… urmele unor forme de viață dispărute

Un recent studiu realizat de către oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh a arătat că rocile bogate în fier aflate în bazinele unor foste lacuri de pe planeta Marte ar putea conține urme ale unor forme de viață dispărute. Aceste roci s-au format chiar pe fundurile fostelor lacuri. Acolo sunt locurile cele mai bune pentru a căuta dovezile că pe Marte a existat viață, cu miliarde de ani în urmă, când condițiile de pe planeta vecină Terrei erau cu mult mai blânde decât astăzi.

Noul studiu indică tipul de ambient în care sunt șanse sporite de a identifica urmele lăsate, în trecutul îndepărtat, de către formele de viață simple care ar fi putut popula Planeta Roșie. Rocile sedimentare sau argila compactată ar putea conține fosile marțiene cu o vechime excepțională. Rocile aflate în bazinele lacurilor secate ale planetei Marte sunt foarte bogate în fier și în siliciu, elemente care ajută la conservarea fosilelor, de-a lungul milioanelor de ani.

craterul Jezero

lacuri

Urmele unei foste delte, existente in zona Craterului Jezero

Urmele unei foste delte, existente in zona Craterului Jezero

Aceste roci s-au format de-a lungul perioadelor Noachian și Hesperian ale istoriei planetei Marte, adică în urmă cu 3-4 miliarde de ani. În acele vremuri, susțin specialiștii, pe suprafața lui Marte exista o cantitate însemnată de apă, mediu în care șansele de dezvoltare a unor forme de viață sunt foarte mari.

Aceste roci marțiene s-au conservat cu mult mai bine decât cele similare (de aceeași vârstă și consistență) de pe Terra, spun cercetătorii. Marte nu are o activitate seismică de intensitatea celei de pe Terra, unde deplasările plăcilor tectonice au avut un efect de nimicire a unor roci străvechi și a fosilelor conținute.

În cadrul misiunii Mars 2020, noul rover trimis pe Planeta Roșie de către NASA va explora bazinele fostelor lacuri, colectând mostre de rocă, ce vor fi analizate pentru identificarea eventualelor urme de natură chimică lăsate de către formele de viață sau chiar pentru identificarea unor fosile. La rândul său, și Agenția Spațială Europeană planifică o asemenea misiune marțiană. Recentul studiu al oamenilor de știință de la Universitatea din Ediburgh prezintă o mare importanță, deoarece va contribui la alegerea zonelor de pe Planeta Roșie în care vor fi trimise roverele, pentru efectuarea misiunilor de explorare.

Roverul Mars 2020

Roverul Mars 2020

Marte

Rover Mars 2020

lac

Surse: www.sciencedaily.com, space.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii