-->

Noutăți

În tinerețe, Benito Mussolini era mereu pus pe harță și avea convingeri… socialiste. Numele său provine de la un lider mexican de stânga!

La sfârșitul lunii octombrie a anului 1922, Benito Mussolini devenea premier al Italiei, într-o perioadă de mari frământări sociale și politice. „Il Duce” a deținut puterea vreme de 21 de ani. Vom trece în revistă, în cele ce urmează, câteva aspecte inedite din viața și activitatea timpurie a lui Benito Mussolini (1883-1945).

Cel care avea să fie supranumit ”Il Duce”, era arțăgos și pus pe încăierare încă din pruncie. La vârsta de 10 ani el a fost exmatriculat de către școala religioasă în care învăța. Motivul? Nervos din cale afară, Mussolini i-a înfipt lama briceagului în braț, unui coleg. A fost primit într-o altă școală. Acolo… a recidivat.

a

Mai târziu, Benito a abandonat cuțitele. Avansase la nivelul următor: dueluri cu sabia. Mussolini a fost liderul unor grupuri formate din tineri puși pe scandal, așa cum era și el. Nici la maturitate nu s-a mai temperat. În 1922, Mussolini s-a duelat cu editorul unei publicații deținute de către adversarii săi politici, prilej cu care s-a ales cu nu mai puțin de o sută de leziuni.

Mussolini a fost socialist, mai înainte de-a deveni fascist! Tatăl lui Mussolini era socialist. Numele de Benito i se trage de la președintele mexican de stânga, Benito Juárez. Pe când locuia în Elveția (1902-1904), Mussolini a scris pentru presa de stânga, de exemplu pentru publicația „L’Avvenire del Lavoratore”.

b

Apoi, a fost recrutat în Armata Italiană, după care a lucrat ca profesor și ziarist. În articolele și în discursurile sale din tinerețe, tânărul invoca necesitatea unei revoluții violente, critica patriotismul, dar îl ridica în slăvi pe Marx. În 1912, Mussolini a devenit editor al ziarului „Avanti!”, publicația oficială a partidului socialist din Italia. Însă, peste doi ani, avea să fie eliberat din funcție din cauză că era pro-război. În 1919, un Mussolini schimbat, ca mentalitate politică, înființa mișcarea fascistă, care mai târziu avea să devină Partidul Fascist.

Pe când era un socialist sadea, Mussolini se declara ateu și critica necontenit Biserica Catolică. Tipic pentru un adept al politicii de stânga! Îi desconsidera pe cei care credeau în Biblie și a fost autor al unei cărți anticlericale. După ce a ajuns la putere, „Il Duce” și-a schimbat atitudinea față de biserică și principiile propovăduite de către aceasta.

d

Mussolini a scutit de impozite personalul clerical, a sporit pedepsele pentru avort, a incriminat raporturile sexuale între indivizii de același sex, a scos francmasoneria în afara legii și a introdus restricții legate de viața de noapte. Deși a avut mai multe amante, Mussolini a înăsprit regimul sancționator pentru fapta de adulter. În 1929, Benito Mussolini a semnat o convenție cu Vaticanul, prin care biserica dobândea autoritate în ceea ce privește căsătoriile, precum și acorduri prin care biserica era despăgubită de către stat pentru confiscările de bunuri ce avuseseră loc în trecut.

c

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.history.com, www.historyinanhour.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii