Noutăți

În SUA a avut loc prima EDITARE reușită a unui EMBRION UMAN. Crearea primilor oameni modificați genetic e la doar un pas distanță. Cât de periculoasă e “Joaca de-a Dumnezeu?”

După cum raportează interestingengineering.com, oamenii de știință conduși de către Shoukhrat Mitalipov de la Oregon Health and Science University, au modificat ADN-ul unui embrion uman, utilizând o tehnică de editare a genelor, intitulată CRISPR. Potrivit sursei menționate, este pentru prima dată când un embrion uman a fost modificat cu succes, în SUA.

Anterior, Mitalipov a experimentat pe un număr mare de embrioni, pentru a putea demonstra că este posibilă corectarea eficientă a genelor defecte, care provoacă boli moștenite. Embrionii umani au fost distruși în mod deliberat, după experimente, și se precizează că laboratorul n-a intenționat să implanteze embrionii modificați într-un uter uman. Totuși, posibilitatea apariției primelor ființe umane  modificate genetic se profilează, deja, tot mai tulburătoare, prin implicațiile sale.

Modificarea ADN-ului uman permite „decuparea” genelor care provoacă boli moștenite. Acest proces de eliminare a influenței genelor defecte se numește „ingineria liniei germinale”. Orice persoană „modificată genetic”  își va transmite, apoi, zestrea genetică „reparată” către proprii copii.

e

 

a

Manipularea ADN-ului uman face să se contureze posibilitatea ca doritorii (la început doar cei potenți financiar) să-și „fabrice” copiii conform unor anumite specificații. Crearea unor copii cu posibile „îmbunătățiri genetice” este pe bună dreptate criticabilă, din punct de vedere moral și religios. În plus, efectele intervenției asupra genelor nu sunt pe deplin cunoscute. Sunt riscante!

Tehnica CRISPR, recent utilizată de către oamenii de știință, a fost numită, în SUA, o potențială „armă de distrugere în masă”. Este ușor de folosit și greu de ținut sub control în vederea prevenirii abuzurilor. Mitalipov, omul de știință aflat în centrul discuției, a refuzat până acum să comenteze cu privire la detaliile experimentelor efectuate. O publicare a rezultatelor este, însă, așteptată în curând.

Se crede că în experimentele conduse de către Mitalipov s-a folosit o mulțime de embrioni umani creați din materialul genetic provenit de la donatorii cu anumite boli ereditare. Mitalipov activează în domeniul tehnologiilor genetice de multă vreme; el a prezentat, acum 10 ani, prima maimuță clonată din lume iar mai apoi, în 2013, a creat embrioni umani, prin clonare.

Experimentele în care sunt modificați embrionii umani sunt extrem de problematice, în plan etic. Cine îi poate da unui om de știință dreptul de a interveni sau a realiza experimente asupra unui embrion uman, care, până la urmă, este o ființă umană în devenire? Nu reprezintă, cumva, aceste experimente sau intervenții, un periculos „joc de-a Dumnezeu”, o greșeală pe care am putea-o plăti extrem de scump?

w

c

Sursa: interestingengineering.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on În SUA a avut loc prima EDITARE reușită a unui EMBRION UMAN. Crearea primilor oameni modificați genetic e la doar un pas distanță. Cât de periculoasă e “Joaca de-a Dumnezeu?”

  1. asta daca va fi pusa in aplicare va crea o si mai mare descriminare interumana .nu e destul ce avem acum cu diferentele intre saraci si bogati,tari de rangul unu si de rangul doi ori trei .trebuie lasata mama natura sa faca selectia oamenilor nu sa intervenim in felul acesta

  2. Cine sau ce ii opreste pe miliardarii lumii, cunoscuti sau necunoscuti sa foloseasca asemenea tehnici asupra viitorilor mostenitori? Oare nu asa se va naste si Anticristul?

  3. Hai sa lasam stiinta in pace sa isi vad de cursul normal bun sau rau. Ce este rau in asta ? Voi va dati seama ce este in sufletul unor parinti care le moare copilul de mic din cauza unor boli nenorocite care nu pot fi tratate ?! Daca le pot extirpa din faza de embrion cu atat mai bine. Ca poate fi folosita si pentru a face mai mult rau, de acord, dar la fel de bine poti sa folosesti un cutit sa tai paine sa mananci sau sa iei gatul unui om – e alegerea ta. Hai sa nu mai avem gandirea unui om din epoca de piatra caruia daca ii aratai un bec o lua la fuga …

  4. joaca de-a d-zeu? Adica joaca de-a nimeni! Eu zic sa profitam de avansurile tehnologice si sa nu ne cramponam atat in trecut!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii