Noutăți

În România se află cea mai mare lingură de lemn din lume. Linguroiul a fost realizat la Mioveni. Și chiar e uriaș!

Cea mai mare lingură din lume, dintre cele confecționate din lemn, a fost realizată în România, la Mioveni, de către meșterul popular Ion Rodoș. Este realizată din lemn de tei și măsoară aproape 17,8 metri în lungime și 1,5 metri, în ceea ce privește lățimea căușului. Recordul, înscris în „Guiness Book” aparține Centrului Cultural Mioveni.

Opera de artă sau gigantica piesă de tacâm constituie o replică a unei linguri tradiționale românești, fiind bogat și minunat împodobită cu motive tradiționale. Linguroiul românesc – ce ar fi fost foarte potrivit pentru Flămânzilă, personaj de poveste înzestrat cu un apetit demn de un gigant, a fost realizat în vara anului 2013. Anul trecut, piesa a trecut printr-o restaurare.

l-2

Pentru a nu se mai degrada sub cerul liber, linguroiul a fost așezat într-un adăpost creat special, tot din lemn. Linguroiul, pentru realizarea căruia a fost folosit lemnul provenit de la doi tei este nu doar mai mare decât lingurile care au deținut anterioarele recorduri, una realizată la Minneapolis și cealaltă în India, dar este și piesa al cărei design e cel mai atrăgător. Pe coada lingurii este sculptată stema Miovenilor.

Probabil că fabricarea giganticei piese de tacâm a fost inspirată de către un alt record mondial, tot românesc, ce a fost atins cu un an mai devreme. În orașul Pantelimon a fost preparată în 2012 o salată gigantică, de aproape 20.000 de kilograme, în compoziția căreia au intrat tone de roșii, castraveți, ceapă și ardei, plus câteva sute de litri de ulei de măsline și… un munte de sare. Cu toate astea, cei care au gustat-o spun că salata nu era foarte sărată.

linguroi

Alături de un bol uriaș de salată s-ar fi potrivit de minune și linguroiul de aproape 18 metri care, din păcate, a fost sculptat la luni de zile după ce salata a fost consumată. N-ar mai fi lipsit decât uriașul Flămânzilă, din peisajul oferit de către uriașa salată și lingura de lemn care ar fi mai înaltă decât un bloc de patru etaje, dacă am așeza-o în poziție verticală.

Probabil că, de ar fi invitați la un ospăț copios în care salata-gigant ar fi acompaniată și de alte bucate alese, mai ales dintre cele tradiționale, românii adunați la fața locului ar încinge o horă și mai mare decât cea de la Slatina, din 2006, care a intrat în „Guiness Book” și la care au participat, de Ziua Unirii, peste 13.800 de cetățeni.

Cel mai bun moment pentru o asemenea petrecere de pomină știm deja care ar fi: revenirea Basarabiei la patria mamă!

ion-rodos

Autor:  Tomi Tohăneanu

Surse: goldenbookofrecords.com, www.romania-actualitati.ro, world-records.org, stirileprotv.ro, a1.ro, www.primariamioveni.ro

Imagini: goldenbookofrecords.com, Facebook


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on În România se află cea mai mare lingură de lemn din lume. Linguroiul a fost realizat la Mioveni. Și chiar e uriaș!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii