Noutăți

În România a fost descoperită O NOUĂ SPECIE DE PLANTĂ. Denumirea care i s-a acordat face trimitere la străvechiul popor al sciților!

  •  
  •  
  •  

După analize complexe, desfășurate pe durata a trei ani, oamenii de știință au dat verdictul: a fost decoperită o nouă specie de plantă, în România. Planta respectivă crește în Dobrogea, într-un areal extrem de restrâns. În teren, planta a fost descoperită în primăvara anului 2014, dar au fost necesare numeroase analize pentru a se confirma că, într-adevăr, este vorba despre o nouă specie.

Meritul descoperirii îi aparține biologului Mátis Attila. De altfel, este cea de-a doua specie descoperită de către acest specialist, prima fiind planta Orobache pubescens. La descoperirea primului exemplar, după cum se relatează pe site-ul Societății Ornitologice Române, s-a reușit doar să se încadreze planta în familia Apiaceae (Umbelliferae). Acestei familii îi aparțin mărarul, morcovul, pătrunjelul. Noua specie a fost găsită în Rezervația Pădurea Dumbrăveni. Întrucât oamenii de știință au avut dificultăți în identificarea genului și dat fiind aspectul neobișnuit al frunzelor, a apărut bănuiala că ar fi vorba despre o nouă specie. Bănuială ce s-a confirmat complet abia în 2017!

e

Sursă foto: www.sor.ro

Planta nou descoperită prezintă caracteristici mai puțin obișnuite. Astfel, primele frunze se ivesc în luna mai, dar nu rezistă decât până la finele lunii următoare. În august se ivesc inflorescențele iar în luna următoare este perioada de fructificare. După spusele biologului care a descoperit-o, planta prezintă inflorescențe complexe, de mari dimensiuni, ce pot ajunge la 1,7 metri înălțime. Planta face parte din genul Ferula, după cum a reieșit din investigațiile genetice. În popor, aceste plante poartă denumirea populară de aerel.

b

Sursă foto: www.sor.ro

Planta are o rudă la mare depărtare – numită Eriosynaphe longifolia, care crește într-o vastă regiune care, în Antichitate, purta numele de Sciția (zonă de stepă din Rusia și Ucraina). În schimb, planta românească crește în… Sciția Mică (Dobrogea). Doborogea a purtat, secole la rând, numele de Scythia Minor sau Mikra Skythia. Încă din străvechime, oamenii au observat asemănările existente între peisajul dobrogean și cel din stepele imense stăpânite și cutreierate, odinioară, de către poporul cel viteaz al sciților – pe care unii istorici îi consideră înrudiți îndeaproape cu neamul geto-dac.

d

Sursă foto: www.sor.ro

Specia vegetală nou descoperită va purta, potrivit informațiilor publicate de către Societatea Ornitologică Română, numele de Ferula mikraskythiana. Unica populație de Ferula mikraskythiana este prezentă în Rezervația Pădurea Dumbrăveni și cuprinde aproximativ 172 de exemplare. Denumirea de „mikraskythiana” provine, evident, de la Sciția Mică (Mikra Skythia). Ca denumire populară, planta a fost botezatăAerel dobrogean”.

Dacă în zone izolate și incomplet cercetate ale mapamondului, cum ar fi Jungla Amazoniană, se descoperă an de an zeci de specii vegetale, în Europa descoperirea unei noi specii de plantă este un eveniment remarcabil, ce se petrece arareori!

c

a

 

Text: Tomi Tohaneanu

Sursa informații și imagini: www.sor.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii