Noutăți

În prezent, planeta Marte nu posedă un inel, precum Uranus ori Neptun. Însă ar putea avea, într-o bună zi!

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință de la Universitatea Purdue sugerează că rămășițele provenite de la un asteroid sau un alt corp ceresc care a intrat în coliziune cu planeta Marte, în urmă cu 4,3 miliarde de ani, alternează între a se preschimba într-un satelit natural al planetei (o lună) și a forma, apoi, un inel planetar, în urma procesului de dezintegrare.

Phobos, „luna cea mai mare a lui Marte”, s-ar putea dezintegra, în viitor, transformându-se într-un inel care va înconjura „planeta roșie”, la fel cum o fac inelele planetelor Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Cel puțin așa susțin cercetătorii de la Purdue University. Studiile lor, întemeiate pe date provenite de la NASA, indică faptul că procesul ciclic de dezintegrare și de recompunere a lunilor (sateliților naturali) ai lui Marte s-a petrecut deja de câteva ori, în decursul miliardelor de ani de existență a planetei.

d

Există o teorie potrivit căreia bazinul Borealis, un crater gigantic ce acoperă 40% din suprafața planetei roșii, în emisfera sa nordică, a luat naștere ca urmare a unei ciocniri colosale, petrecută cu 4,3 miliarde de ani în urmă, în urma căruia au luat naștere fărâmele de rocă, din care ulterior avea să se formeze Phobos. Dar recenta teorie arată că s-ar putea să fi existat și alți sateliți, înainte de a se forma Phobos, acesta fiind numai „urmașul” ultimului inel al lui Marte. De altfel, este posibil ca după 50-100 de milioane de ani „pietroiul” Phobos, având un diametru de 22,2 km, să se prăbușească pe Marte sau să se spargă în mii și mii de fragmente, devenind… inelul planetei roșii.

Satelitul Phobos

Satelitul Phobos

Se pare că, de fiecare dată când o lună a lui Marte s-a fragmentat, în urma apropierii prea mari de planetă, luna ce s-a format, ulterior, din rămășițele de rocă ale inelului, a avut dimensiuni mai mici decât precedentul satelit, iar materia reziduală s-a prăbușit pe suprafața marțiană.

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.sciencedaily.com, wikipedia.org, www.nasa.gov


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii