Noutăți

În Olanda, corbii au fost învățați să curețe un parc de resturile de țigări aruncate de oameni. Află povestea!

Alarmați de câte bucăți de țigări au umplut aleile parcurilor din Amsterdam, doi designeri olandezi au venit cu un plan neobișnuit de a antrena corbi pentru a curăța parcurile de resturile pe care omul le lasă cu bună știință în urma sa.

Ruben van der Vleuten și Bob Spikman au dorit inițial să folosească roboți pentru a curăța străzile de țigări, dar aceștia au prezentat o serie de dificultăți, în special programele complicate necesare pentru a evita bicicletele și pietonii aflați în acel moment în parc. De aceea, și-au îndreptat atenția asupra uneia dintre cele mai abundente resurse din zonele urbane, păsările. Porumbeii au fost primele pe care le-au considerati candidații ideali, deoarece pot fi găsiți în aproape fiecare oraș din lume, dar antrenarea lor ar fi fost foarte dificilă. Cu totul altfel au stat lucrurile în cazul corbilor, păsări foarte obișnuite în jurul așezărilor umane.

Corbii sunt clasați printre cele mai inteligente specii de pe planetă, iar înțelegerea cauzalității le permite să planifice, să creeze și să utilizeze instrumente pentru a-și atinge obiectivele. Câmpul de encefalizare al corbilor (nivelul inteligenței aproximative) este egal cu cel al cimpanzeilor, astfel încât au fost perfecți pentru proiectul imaginat de Ruben și Bob. Aceștia au inventat un automat, similar unuia de cafea, în care corbii pot preschimba resturile de țigări găsite pe jos cu alune sau semințe, unele dintre alimentele lor preferate.

“Ceea ce vrem este ca aceste păsări să asocieze mâncarea cu strânsul de țigări”, a declarat Ruben van der Vleuten pentru TNW.

crow-cleaners3-750x348

Odată obișnuiți cu faptul că acolo există mereu alimente, iar tot ce trebuie să facă este să aducă resturile de țigări la capătul recipientului, corbii s-au „apucat de treabă”. Sigur, experimentul s-a derulat doar într-un parc din Amsterdam, însă și-a dovedit deja eficacitatea. Totuși, este folosirea animalelor cea mai bună metodă de a ne curăța planeta de propriile gunoaie?

Întrebați dacă luarea în cioc, în mod constant, a țigărilor pline de toxine este proastă pentru corbi, duo-ul olandez a dat un răspuns foarte pragmatic: “Efectul asupra naturii este uriaș și noi simțim că câțiva corbi sunt un preț mic pe care trebuie să îl plătim. În plus, contactul scurt cu țigara oferă doar un efect minim. Numărul de corbi instruiți este limitat. Dar, într-adevăr, trebuie să facem cercetări amănunțite în acest sens, deoarece dacă efectele se dovedesc a fi rele pentru aceste păsări, trebuie să căutăm o altă soluție”.

crow-cleaners2

sursa: http://www.odditycentral.com/news/dutch-startup-wants-to-train-crows-to-clean-streets-of-cigarette-butts.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on În Olanda, corbii au fost învățați să curețe un parc de resturile de țigări aruncate de oameni. Află povestea!

  1. https://youtu.be/Porp5v5lLKk
    Si pasarea asta si-a dezvoltat inteligenta.
    Fazele astea te lasa cu un semn de intrebare.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii