Noutăți

În Munții Bucegi se află o spectaculoasă… mlaștină. Este Turbăria Lăptici, aflată la o înălțime de aproape 1500 de metri. Turiștii se îmbulzesc să o vadă!

Când vei spune „Munții Bucegi”, de îndată ochii minții tale vor vedea piscuri semețe și înzăpezite, stânci sure, pajiști alpine și nesfârșite păduri de conifere. Atunci când ne gândim la cei mai cutreierați munți din România, sunt șanse mici să facem vreo asociere mentală cu noțiunea de mlaștină. Asta doar dacă ne numărăm printre cei care n-au avut încă ocazia de a vedea Turbăria Lăptici. Mulți au avut deja prilejul să afle iar alții vor afla abia acum că, în Bucegi, la mare înălțime, se află o mlaștină interesantă. Și interesantă e puțin spus!

l-2

În trecut, Turbăria Lăptici nu avea prea mulți oaspeți, în afara cercetătorilor. Lipseau amenajările și absenta… faima locului. Dar acum numărul curioșilor ce străbat aleile construite din lemn de brad crește de la an la an. Curiozitatea le dă ghes românilor pentru a vizita un areal unic, în care se dezvoltă specii neobișnuite de plante. Este un obiectiv turistic ce poate fi străbătut cu ușurință, fără vreo sforțare. O plimbare lejeră dar instructivă și plăcută ochiului. Turbăria este deschisă pentru turiști din primăvară până în toamnă, târziu.

l-4

Turbăriile sunt zone mlăștinoase, având o vegetație specifică și abundentă. Prin descompunerea în condiții speciale a resturilor vegetale care se adaugă an după an și strat peste strat ia naștere turba. Aceasta este o formă de cărbune, unul net inferior față de huilă sau antracit. Ca varietăți de cărbune superior, huila și antracitul își au originile tot în turbă. Însă provin dintr-o turbă care s-a format cu milioane și milioane de ani în urmă, în epoca numită Carbonifer, un ev caracterizat de o vegetație luxuriantă. Spre deosebire de mușchiul de turbă care se dezvoltă azi în Turbăria Lăptici, mușchiul din Carbonifer atingea înălțimi uimitoare, de peste 20 de metri. Nici alte plante, precum ferigile, nu se lăsau mai prejos.

l-6

Ca localizare, Turbăria Lăptici se află în comuna Moroeni, județul Dâmbovița, în apropierea hotarului cu județul Prahova. Obiectivul se află relativ aproape de Lacul Bolboci. Lucru destul de neobișnuit pentru o mlaștină, altitudinea la care este situată Turbăria Lăptici este de aproape 1500 metri. Fiind o zonă protejată, turistul nu-și va putea instala cortul (și grătarul) unde dorește și nici nu poate călca în afara podețelor special amenajate.

l-5

La fața locului, poate fi observată o floră diversă, din care fac parte plante rare și foarte rare. Mesteacănul și pinul de pădure fac casă bună cu molidul, salcia pitică, ienupărul, afinul și merișorul. Ca plante mai deosebite, fac parte din peisaj pipirigul, rogozul, trifoiul roșu. Grosimea stratului de turbă aflat sub stratul de mușchi și ierburi ajunge până la un metru. În acest mediu aparte își găsește adăpost și tritonul carpatic, un amfibian ce viețuiește în Carpații Orientali și Meridionali ce aduce, ca aspect, cu un mormoloc.

l-1

Suprafața pe care turiștii o pot parcurge și viziona nu este prea întinsă. Nu același lucru ar putea fi spus și despre aria protejată în integralitatea sa, care ocupă o suprafață de 15.000 de metri pătrați. Salcia de turbă (Salix myrtilloides) este o specie vegetală ce poate fi văzută doar în Turbăria Lăptici sau… în alte țări. Fiindcă în România specia n-a mai fost observată în altă parte.

l-7

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: stirileprotv.ro, wikipedia.org, www.cesavezi.ro, turism.bzi.ro, www.hailabord.ro

Sursa imagini: Facebook


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii