Noutăți

În lumea anglo-saxonă, după Crăciun urmează… Boxing Day. Care sunt tradițiile acestei zile?

  •  
  •  
  •  

Până nu demult, britanicii erau destul de conservatori și tradiționaliști. Cea de-a doua zi de după Nașterea Domnului impunea obiceiuri pe care mulți britanici le respectau cu sfințenie. Astfel, în virtutea acestei tradiții, atât patronii de întreprinderi, cât și aristocrații care aveau tocmiți servitori, le ofereau acestora bani, alimente, îmbrăcăminte sau alte daruri.

În unele locuri, exista chiar și tradiția ca servitorul să preia locul proprietarului casei pentru o zi, astfel că de Boxing Day unii dintre cetățenii din înalta societate le pregăteau hrana servitorilor, urmând ca tot ei să îi și servească, la masă. Obiceiul fusese instituit, pesemne, ca o punere în practică (doar pentru o zi) a cuvintelor lui Hristos: „cine vrea să devină mare între voi, să fie slujitorul vostru şi cine vrea să fie primul între voi, să fie servitorul vostru”.

Astăzi, Boxing Day este,  mai degrabă, ziua în care oamenii se refac după excesele alimentare comise de Crăciun. Unii se duc la țară, pentru o plimbare în aer liber sau pentru a-și vizita rudele, alții cutreieră magazinele în căutarea unor chilipiruri. Unele magazine sunt deschise și își prezintă oferta de Boxing Day.

Boxing Day (26 decembrie) este și o zi în care, prin tradiție, se face sport, mișcare. Aristocrații mergeau la vânătoare de vulpi. Picturile ce întruchipau scene de vânătoare, cu vânători călare, înveșmântați în haine roșii, acompaniați de către ogari, reprezintă simboluri ale Boxing Day, în lumea anglo-saxonă. Pe viitor, vânătorii de tot felul vor cunoaște, din ce în ce mai bine, ce înseamnă să fii vânat… de către ecologiști. Tot timpul anului, nu doar de Boxing Day!

2

Boxing Day e o tradiție în Regatul Unit, dar și în Canada, Hong Kong, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și, în genere, în țările Commonwealth. Există mai multe povestiri cu privire la originea termenului „Boxing Day”. În varianta cea mai comună și mai plauzibilă, termenul provine de la obiceiul angajatorilor de odinioară de a oferi personalului, în această zi, cadouri constând în bani, alimente sau obiecte, darurile fiind oferite într-o cutie („box”).

Deci, termenul n-are absolut nicio legătură cu partidele de box care s-ar putea încinge, de Sărbători, în unele localuri sau case, în urma consumului exagerat de spirtoase!

3

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.telegraph.co.uk, www.timeanddate.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii