Noutăți

În îndepărtatul Kazahstan se află „patria merelor” și ultimele păduri de meri sălbatici de pe Terra!

Strămoșul tuturor soiurilor actuale de măr, printre care se numără Ionathan, Starkinson, Granny Smith sau Golden Delicious, este mărul sălbatic sau pădureț. În Europa există specia Malus sylvestris iar în Asia se dezvoltă o specie înrudită, Malus sieversii.

O teorie ce beneficiază de o largă susținere arată că strămoșul mărului domestic este Malus sieversii, o specie care se dezvoltă pe suprafețe importante în munții Tian Shan din îndepărtatul Kazahstan. În secolul trecut, biologul Nikolai Vavilov a efectuat cercetări în urma cărora a ajuns la concluzia că mărul domestic, existent astăzi sub forma unei multitudini de soiuri, își are originile în Kazahstan, în zona orașului Almatay (Alma Ata). În pădurile din preajma acestei localități urbane cresc meri sălbatici ale căror fructe seamănă izbitor cu merele existente în piețele și supermarketurile moderne.

b

d

Atunci când, cu decenii în urmă, biologul Nikolai Vavilov a vizitat zonele împădurite de lângă Almaty, a fost extrem de uimit să constate densitatea și cantitatea mare de exemplare de măr sălbatic, fenomen fără corespondent într-o altă zonă a lumii. Erau păduri uriașe de meri pădureți, primitivi!

Oamenii de știință cred că semințele de mere provenite din Kazahstan, munții Tian Shan, au fost împrăștiate de către păsări și animalele terestre în cele patru zări, cu mult înainte ca oamenii să le cultive, în livezile lor. În perioada în care oamenii au început să facă comerț cu delicioasele fructe, Malus sieversii ajunsese deja în Orientul Mijlociu. Negustorii din Roma antică au descoperit acolo acest tip de măr și au dispersat puieții și fructele lor savuroase și în alte zone ale lumii vechi.

c

e

În urma studiului amănunțit al genomului acestei varietăți sălbatice de măr, cercetătorii au ajuns la concluzia că Malus sieversii este strămoșul soiurilor moderne de măr. Totodată, Almaty și împrejurimile sale au fost recunoscute oficial ca locul de origine al tuturor soiurilor de măr.

Cuvântul Almaty poate fi tradus prin „tatăl merelor” iar pentru locuitorii din zonă aceste lucruri contează extrem de mult, fiind un temeinic motiv de mândrie. În centrul urbei se află o fântână în formă de măr. În timpul epocii sovietice, mulți dintre merii sălbatici, care formau păduri întinse au fost tăiați, pentru exploatarea lemnului. Se estimează că până la 80% din pădurile sălbatice de măr au fost distruse în acea epocă de tristă amintire.

a

Astăzi, în zonele protejate din regiunea montană Tian Shan se află ultimele păduri de meri sălbatici de pe planetă. Merele sălbatice produse acolo prezintă o mare varietate de arome și gusturi. Unele dintre aceste fructe diferă prea puțin, prin dulceața și aspectul lor, de cele produse de către pomii din livezile moderne.

h

j

g

Surse: www.atlasobscura.com, bbc.co.uk, www.telegraph.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii