Noutăți

În deșertul Arabiei Saudite au fost descoperite sculpturi misterioase, reprezentând 12 cămile în mărime naturală. Ce vechime li se atribuie și ce rol aveau?

În nordul Arabiei Saudite, într-un loc arid, prea puțin ospitalier, au fost descoperite câteva sculpturi neobișnuite, reprezentând cămile. Animalele sunt înfățișate în mărimea lor naturală și au, se pare, o vechime respectabilă, de aproximativ două milenii.

Anticele opere de artă se află în provincia Al Jawf, din nord-estul Arabiei Saudite, nu departe de Iordania. Dacă opera aparține arabilor din vechime, ea a fost realizată, foarte probabil, sub influența civilizației parților (iranieni). De ce au realizat artiștii din vechime aceste statui într-un asemenea mediu ostil și îndepărtat de orașele acelor timpuri rămâne o întrebare fără răspuns.

sculpturi

arheologi

Sculpturile realizate pe suprafețele unor stânci nu sunt o raritate în multe dintre zonele Orientului Apropiat, cum ar fi Mesopotamia. Numai în deșertul Negev sunt sute, majoritatea fiind încă nedatate. Însă nicăieri în Peninsula Arabică nu au fost observate, până acum, asemenea sculpturi în care să fie reprezentate cămile în mărime naturală.

La fața locului nu a fost găsit nici măcar un artefact (unealtă) care să fi fost folosit la cioplirea în stâncă a impresionantelor reliefuri. Nici urmă de ciocane sau dălți! Din păcate, unele dintre sculpturi au fost deteriorate și accesul la acestea nu este facil, situându-se pe un teren aflat în proprietate privată.

Foarte ciudat este că pe acele meleaguri, în zona de amplasare a operelor de artă antică, n-a fost descoperită nicio urmă de locuire datând din vechime. De ce s-au ostenit sculptorii cu o asemenea muncă într-un loc neospitalier, prea puțin umblat?

reprezentare

cap

S-a avansat ipoteza că operele ar fi avut o încărcătură mistică, în Arabia pre-islamică de acum 2000 de ani. De asemenea, s-a mai spus că sculpturile reprezentau un semn de hotar între triburi ori că acolo s-ar fi aflat, în vechime, un loc de popas.

La fața locului au fost identificate 12 sculpturi reprezentând cămile, unele aflate azi într-o severă stare de degradare, din pricina eroziunii. Toate par să fi fost lucrate admirabil, cu mare grijă pentru proporții și detalii. Sunt reprezentate, în același mod, și două ecvidee neidentificate (animale din familia calului). Iese în evidență o scenă în care un dromader se află față în față cu un măgar. Acesta din urmă este un animal pe care vechii locuitori ai Orientului Mijlociu nu îl reprezentau mai deloc, în arta lor.

Este clar că necunoscutul artist avea un simț estetic dezvoltat și că era suficient de înzestrat, ca îndemânare, pentru a reproduce cu acuratețe elementele realității exterioare. Cu toate că admirabilele sculpturi sunt datate la aproximativ 2000 de ani – printr-o simplă comparare a lor cu reliefurile de la Petra (Iordania) – nu ar fi exclus să fie, de fapt, cu mult mai vechi!

camila si magar

cap camila

camile

Surse: wikipedia.org, www.haaretz.com, www.ancient-origins.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on În deșertul Arabiei Saudite au fost descoperite sculpturi misterioase, reprezentând 12 cămile în mărime naturală. Ce vechime li se atribuie și ce rol aveau?

  1. Nu munca l-a creeat pe om;lenea nu a omorit inca pe nimeni!Frumosul,urmat de inteligenta l-a creeat;uritul,ignoranta,a ucis o gramada!
    Si ca sa nu ziceti ca-i altul;Leonardo,intr-o perioada a renasterii ,a artei,a pictat-o pe Gioconda.Cei vechi,mai practici,au sculptat pretul….

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii