Cunoaste lumea

Noutăți

În creierul nostru ar putea exista viață microbiană, la fel cum există și floră intestinală. Cel puțin asta sugerează noile cercetări…

  •  
  •  
  •  

Microbii din intestinul uman sunt considerați a fi responsabili pentru multe lucruri: aceștia ne pot afecta sănătatea, ne pot influența genele și chiar emoțiile. Oamenii de știință fac mereu noi descoperiri despre amploarea și influența florei microbioene umane, dar cele mai recente dovezi sunt deosebit de surprinzătoare: această împărăție bacteriană din intestinul uman poate să nu fie singură, ci ar putea fi legată de un „microbiom al creierului uman” care, în mod evident, se află în capul nostru. Constatările, care sunt doar preliminare în acest stadiu, au fost recent prezentate la reuniunea Neuroscience 2018 de către cercetătorii de la Universitatea din Alabama și Birmingham. În prezent, învățăm cum poate microbiotica intestinală să influențeze funcția și comportamentul creierului, iar noua sugestie, conform căreia creierul uman are propria sa populație microbiomă, ar putea constitui un punct de reper pentru viitoarele studii.

„Aceasta este descoperirea anului în domeniul nostru. Avem o fabrică moleculară nouă în creier, iar acest lucru trebuie cercetat cu multă atenție. Felicit echipa care a făcut lucrarea și aștept cu nerăbdare și alte studii pe această fascinantă temă”, a declarat neurologul Ronald McGregor de la Universitatea din California, Los Angeles, care nu a fost implicat în cercetare.

În noua cercetare, o echipă condusă de neuroanatomistul Rosalinda Roberts a examinat probe de creier de la 34 de decedați. Aproximativ jumătate dintre aceștia au avut schizofrenie, în timp ce restul nu sufereau probleme neurologice înainte să moară.

„Am făcut o analiză a secțiunilor în serie pentru identificare și cuantificare. Toate cazurile conțin bacterii în cantități diferite”, spun cercetătorii în rezumatul lor. Cercetătorii susțin că densitatea bacteriilor a variat în funcție de regiunea creierului. Există microbi abundenți în substantia nigra, hipocampus și cortexul prefrontal. Microbi s-au găsit, de asemenea, în celule numite astrocite care au un rol important în modul în care comunică neuronii.

În ceea ce privește modul în care bacteriile au ajuns acolo, cercetătorii nu au o explicație, dar Roberts speculează că ar fi putut fi transportați prin vasele de sânge. În timp ce echipa recunoaște că este posibil ca microbii să-și găsească drumul în țesutul cerebral printr-un proces de contaminare chirurgicală în timpul operațiilor postmortem, modul în care aceștia s-au răspândit în țesut ar putea sugera altceva.

În orice caz, experimentele ulterioare ale echipei au constatat că acest fenomen bacterian nu se limitează la creierul uman: cercetarea pe șoareci a evidențiat, de asemenea, dovezi ale microbiomei creierului la șoareci sănătoși.

Dacă cercetările viitoare vor putea explica existența acestui microbiom al creierului și modul în care acesta afectează celulele creierului, ar putea fi o schimbare de paradigmă la egalitate cu descoperirea microbiomei intestinale. Acesta ar fi un pas important în neuroștiință, ajutând la îmbunătățirea altor constatări legate de acest domeniu de cercetare.

„Exista multe lucruri de investigat. Nu sunt foarte surprins că alte organisme pot trăi în creier, dar, desigur, este revoluționar dacă este așa”, a declarat psihiatrul Teodor Postolache de la Universitatea din Maryland din Baltimore, cercetător care nu a fost implicat în studiu.

sursa: https://www.sciencealert.com/bacteria-could-actually-be-thriving-inside-the-human-brain-new-evidence-suggests
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii