În Cosmos, viața ar putea fi… ceva comun. Așa rezultă din examinarea urmelor lăsate de către microorganismele care au trăit cu miliarde de ani în urmă, pe Terra!

Un nou studiu, ce are ca obiect unele dintre cele mai vechi microorganisme fosile găsite pe planeta noastră arată că viața în Univers nu este nici pe departe un fenomen excepțional. Și tot acest studiu susține ideea că pe numeroase alte planete ar mai exista forme de viață.
Microorganismele la care facem referire au trăit în urmă cu 3,465 miliarde de ani iar urmele existenței lor (fosile) au fost descoperite în Australia de vest, în compoziția unor roci. Dintre speciile de microorganisme arhaice studiate, se arată în Proceedings of the National Academy of Sciences, două erau capabile să realizeze un proces primitiv de fotosinteză, unul era capabil să producă gaz metan, în vreme ce alte două consumau metanul, îl foloseau ca nutrient, pentru a-și construi pereții celulari.
Este îmbucurător să descoperim că în „tinerețea” planetei noastre, adică în urmă cu 3,465 miliarde de ani, exista deja o așa sporită diversitate a formelor de viață. Dacă la aceste informații adăugăm numărul imens de sisteme solare din Univers care ar putea deține planete favorabile vieții, rezultă că sunt șanse mari ca viața să fi apărut și în alte zone ale Galaxiei și Universului. De fapt, este greu de crezut, în aceste condiții, că viața nu a apărut și în alte părți ale Cosmosului!
Cercetătorii de la UCLA și University of Wisconsin-Madison arată că acestea sunt primele informații care indică neașteptata diversitate a formelor de viață din istoria timpurie a Planetei Albastre (vârsta planetei noastre fiind de aproximativ 4,57 miliarde de ani). Un studiu anterior a arătat că au existat microorganisme consumatoare de sulf în urmă cu 3,4 miliarde de ani.
Ca fenomen terestru, viața a debutat foarte devreme și s-a dovedit, pe căi științifice, că nu a avut prea mari dificultăți în a se diversifica și a evolua înspre organisme mai complexe. Acum, oamenii de știință ar dori să afle la cât timp după formarea planetei noastre au apărut, de fapt, primele forme de viață.
Microorganismele la care ne referim și ale căror urme au fost descoperite de către cercetători în Australia au apărut într-o perioadă în care atmosfera planetei noastre conținea foarte puțin oxigen. Cu două miliarde de ani în urmă, cantitatea de oxigen din atmosferă a început să crească cu rapiditate.
În vreme ce recentul studiu oferă argumente solide ce susțin existența unei mari diversități de forme de viață primitive pe alte planete din Univers, este posibil să existe și forme de viață mai complexe – înzestrate cu inteligență (sau chiar cu conștiință de sine), însă este de așteptat ca acestea din urmă să fie mai rare. Ori foarte rare.
Deceniile și secolele ce ne stau înainte vor face lumină, fără îndoială, și în această chestiune, a formelor de viață extraterestre. Sau poate că EI sunt deja cu ochii pe noi, în vreme ce noi studiem microorganismele!
Sursa: www.sciencedaily.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Doar dacă privim structurile megalitice care sunt pe toate meridianele ne putem da seama că noi suntem prea inteligenți să le putem reproduce…În fiecare an ne sunt lăsate mesaje în lanuri „crop circles” doar că suntem prea inteligenți pentru a le înțelege… În Cuzco Peru sunt expuse cranii alungite care au fost botezate „civilizația Paracas”, de curând au fost luate mostre de sânge, fire de păr din cele cranii și bandiții de știință nu au vrut să comunice rezultatele, doar au spus că au fost umanoizi ce aveau grupa de sânge 0-A-B-AB. oare așa să fi fost? Dar vechimea oaselor nu au vrut să o facă publică pentru că ne-ar da peste cap minciuna de istorie care ne-a fost desenată!