Noutăți

În China se află cea mai veche școală din lume, care mai există și azi. Înființarea sa a avut loc cu mai mult de 2000 de ani în urmă!

  •  
  •  
  •  

În Chengdu, China, se află școala cea mai veche de pe întreg mapamondul. A fost înființată în epoca dinastiei Han, în perioada cuprinsă între anii 143 și 141 înaintea erei noastre și, lucru uimitor, funcționează și astăzi în același loc, deși clădirile care au adăpostit școala au trecut prin câteva distrugeri complete. Statornicie chinezească!

Chengdu Shishi este un liceu de stat, aflat în provincia chineză Sichuan și se află pe locul în care a existat prima școală publică din China (și din lume, totodată), fondată, cum spuneam, în perioada 143-141 î.e.n. Adică aproximativ în perioada în care, în Ardeal, creștea puterea dacilor, sub regele Rubobostes (în vreme ce descreștea puterea celților).

c

În perioada dinastiei Han de Est, școala a căzut pradă unui incendiu, odată cu o parte din așezare (Chengdu), dar a fost reconstruită în anul 194 e.n., continuând să funcționeze sub alte nume. Războaiele de pe vremea dinastiei Ming au dus la o nouă distrugere a școlii. O a doua distrugere.

În 1661, în prima fază a Dinastiei Qing, acolo a fost stabilit sediul școlii guvernamentale Chengdu Fuxue, devenind o școală fruntașă în provincia Sichuan. Chengdu Fuxue a devenit Școala Normală Chengdu, după noul sistem educațional introdus în 1902 iar apoi a devenit Școala Medie Chengdu în 1904.

d

În 1940 a fost numită Școala medie Shishi iar în1948 era considerată o instituție de învățământ model. În timpul Revoluției Culturale din China, școala a fost devastată din nou, pentru cea de-a treia oară. Astăzi, Liceul Shishi se află printre primele o sută din China. E foarte dificil să fii admis la această instituție de învățământ, datorită exigenței crescute. Pentru cei mai mulți dintre elevi, admiterea la Shishi este o onoare ce rivalizează cu admiterea la universitate, oferind posibilitatea dobândirii unui nivel de instruire situat cu mult peste cel obișnuit.

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații și imagini: www.thevintagenews.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii