Noutăți

În căutarea unui miracol – Roșu de Humor

Pe plaiurile bucovinene, la câțiva kilometri de orașul Gura Humorului, se află una dintre splendidele mânăstiri medievale care au făcut din aceste meleaguri un reper de spi­ritualitate pentru întreaga lume: Mânăstirea Hu­mor.

Ea farmecă, înainte de toate, prin frescele care îi împodobesc zidurile exterioare și interiorul, ase­meni celorlalte biserici-minune, Voroneț, Ar­bore, Moldovița, Sucevița și Probota.

Dar Mânăs­tirea Hu­mor are în plus ceva special: roșul unic, care domină, ca o purpură, pictura murală.

O minune artistică, pentru care Humorul a fost în­scris în patrimoniul UNESCO. Ca și în cazul „al­bastrului de Voroneț”, compoziția „roșului de Humor” ră­mâne un mister, iar zugravul care l-a făcut, un nume fără chip și fără altă biografie, decât cea dată de opera lui…

…Am intrat în curtea Mânăstirii Humor cu un gol în stomac. N-am mai fost aici niciodată, dar am un acut sentiment de acasă. N-am scris niciodată despre ea, pentru că n-am știut cum aș putea prinde în cuvinte emoția pe care o simți, dacă îți lași inima să asculte.

Nici acum, când pășesc pe aleea care dă roată bisericii, nu sunt convins că voi reuși să trans­mit neliniștea care mă biruie sub asaltul vieții care emană din zidurile ei atât de frumos pictate…

Citește mai mult: Formula AS


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii