Noutăți

În căutarea “aurului diavolului”. Viața minerilor din extracția de sulf de la Kawah Ijen. Galerie foto

foto: Luca Catalano Gonzaga

Au trecut mai bine de 64 de ani de când Vulcanul Kawah Ijen din Indonezia a erupt ultima oară, însă asta nu înseamnă că locul nu este încă unul periculos pentru sute de localnici care zilnic își riscă viețile venind aici în căutarea sulfului. Zona este una dintre cele mai dure locuri de pe planetă, aerul este gros, aproape irespirabil pentru un novice, îmbibat cu vapori toxici care pur și simplu ard sinusurile.

În căutarea “aurului diavolului”, așa cum îl numesc localnicii, pleacă zilnic aproximativ 300 de mineri. Aceștia escaladează muntele fără a avea echipamente de protecție, reușind să strângă în medie cam 80 de kilograme de cristale galbene-verzui de sulf. Toată această muncă nu le aduce mai mult de 5-10 dolari pe zi. Potrivit lui Catalano Gonzaga, speranța medie de viață a acestor mineri nu depășește 50 de ani. Însă cei mai mulți dintre ei lucrează aici pentru că altfel ar muri de foame.

Sulful este un nemetal polivalent abundent în natură. În condiții standard de temperatură și presiune, moleculele de sulf prezintă o aranjare octatomică. Acesta este un element esențial în corpul tuturor organismelor vii, dar de cele mai multe ori este întâlnit sub formă de compuși organici cu sulf sau sulfuri metalice, și foarte rar sub formă elementară. Este cunoscut încă de acum 5.000 de ani. Chinezii și vechii egipteni utilizau sulful ca înălbitor de textile, ca substanță medicamentoasă și ca dezinfectant.

sulfur3 sulfur1 sulfur10 sulfur9 sulfur7 sulfur5 sulfur

Explozia de sulf a avut loc la Kawah Ijen în anul 1968. Vulcanul este renumit pentru albastrul strălucitor emanat de arderea gazelor de sulf. Pe măsură ce gazele arzătoare se răcesc, depozitează sulf în jurul lacului vulcanului. În 2014, fotojurnalistul italian Luca Catalano Gonzaga a plecat în Indonezia și a petrecut zece zile în interiorul a ceea ce el numea “uterul” vulcanului Kawah Ijen din Java de Est. Aceste fotografii sunt realizate în timpul acelei expediții:

Sahron, 25, takes a break and throws a pebble to a workmate for fun.

Sahron, 25, takes a break and throws a pebble to a workmate for fun.

Matsari, 39, has been a sulfur miner for ten years. He struggles to walk under the overwhelming weight of the sulfur that he carries on his shoulders.

A disfigured back, deformed spines and bent legs are common among miners. Most sulfur miners take little time to rest and recover from the exhausting physical effort of carrying the sulfur from the volcano's crater to the base camp.

sursa:http://proof.nationalgeographic.com/2015/11/17/the-struggle-and-strain-of-mining-devils-gold/

sursa: http://edition.cnn.com/2016/07/07/asia/indonesia-volcano-ijen-sulfur-miners/index.html

sursa: http://www.gandul.info/international/mineri-intr-un-vulcan-activ-incredibila-poveste-a-cautatorilor-de-sulf-din-indonezia-imagini-cu-oamenii-care-ignora-flacarile-si-gazul-toxic-pentru-a-castiga-10-dolari-pe-zi-7972407

sursa foto: Luca Catalano Gonzaga si internet

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii