Noutăți

În Bhutan, economia națională se măsoară în fericire! Există chiar un MINISTER AL FERICIRII…

Bhutan este țara care măsoară succesul prin Fericire. Venitul brut intern al poporului său este măsurat în bucurie, râsete, gânduri frumoase și spirit împăciuitor.

Termenul: Fericire Națională Brută (GNH), este un concept apărut în 1972 și inventat de către cel de-al patrulea rege al Bhutan-ului, Regele Dragon, Jigme Singye Wangchuck (cel mai tânăr rege din lume). Această „invenție” reprezintă un angajament de a construi o economie care deservește cultura țării bazându-se pe valori spirituale budiste, în loc de dezvoltare materială, bazată pe produsul intern brut. Venitul Național Brut al țării (GNH) se măsoară în fericire și nu în bani!

6356966765_ebf6232989_z
Conceptul a inspirat o mișcare modernă, o posibilă rețetă de fericire in politică. Prin contribuția mai multor oameni de știință, economiști și politicieni din vest și din est, conceptul a evoluat într-un model de dezvoltare socio-economică. În luna iulie 2011 propunearea a trecut de Organizația Națiunilor Unite cu Rezoluția 65/309, cu titlul „Fericirea: Către o abordare holistică de dezvoltare”, care a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală, și din acea lună “fericirea” este introdusă pe ordinea de zi a dezvoltării globale.

Cei patru piloni ai filozofiei GNH sunt:

Dezvoltarea durabilă
Conservarea și promovarea valorilor culturale
Conservarea mediului natural
Stabilirea unei bune guvernări

Politica GNH servește acum ca o viziune unificatoare pentru procesul de planificare de cinci ani din Bhutan și toate documentele de planificare derivate care ghidează planurile economice și de dezvoltare a țării. Politicile propuse în Bhutan trebuie să treacă o rezoluție GNH, bazată pe o declarație de impact.

Cloud-hidden,_whereabouts_unknown_(Paro,_Bhutan)
Neoficial, în Bhutan există și un Minister al Fericirii, care devine tot mai popular, țara putând în curând adopta noua instuție ca una dintre cele legale.

Într-o lume cutremurată de puterea banului, bhutanezii consideră că țara lor este mult mai bogată și trăiește într-o adevarată bunăstare spirituală datorită credinței lor în fericire! Multe dintre zicalele bhutaneze invită la meditație și apoi la rezoluție: „Viața este o călătorie. Du-o la bun sfârșit”, sau „Lasă natura să te ghideze în viață.”

În ciuda economiei sale mici, Bhutan-ul oferă educație universală și asistență medicală gratuită. Prim ministrul Tshering Tobgay spune că țara sa oferă investitorilor “stabilitate politică, o populație tânără bine educată și sănătoasă, o multime de materii prime, energie electrică ieftină, curată și de încredere – și un acord de liber schimb cu India.”

bhutan-37873bb6718789144ad41ab0df6a01667f606542-s6-c30Regele Bhutan-ului Regele Dragon, Jigme Singye Wangchuck și regina sa

Scurt istoric:

Regatul Bhutan este o țară din sudul Asiei, aflată la poalele Munților Himalaya, învecinându-se la sud, est și vest cu India și la nord cu China. Între Bhutan și Nepal se află statul indian Sikkim, iar Bengalul de Vest separă statul de Bangladesh. Bhutanezii numesc țara Druk Yul, adică „Țara dragonului”.

Principatul întemeiat de populația thepu în secolul VIII, a fost ocupat de tibetani în secolul IX, care impun lamaismul (din secolul XII, religie de stat). În secolul XVIII, principatul Bhutan recunoaște suzeranitatea chineză. Timp de un secol își apără autonomia internă amenințată de expansiunea britanică. Primul monarh ereditar al Bhutanului este instalat la 17 decembrie 1907. În 1910, Marea Britanie recunoaște formal independența Bhutanului, dar își asumă controlul asupra politicii externe a acestuia prin intermediul viceregelui Indiei (până în 1947). La 8 august 1949, prin tratatul semnat cu India, aceasta din urmă preia reprezentarea intereselor externe ale Bhutanului, iar, din 1961, și apărarea acestuia. (wikipedia)

BHUTAN-DANCERS
Până în 1961 Bhutanul nu permitea deloc turiștilor străini să viziteze țara, dar și acum turismul este strict controlat de către autorități. Bhutanul este singura țară din lume unde budhismul mahayana, de tip tibetan, este religie de stat.

punakha
reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse telegraph.co.uk, theguardian,  wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on În Bhutan, economia națională se măsoară în fericire! Există chiar un MINISTER AL FERICIRII…

 1. “Fericirea” lor este umbrita acum de pretentiile teritoriale impuse de China care vrea sa ocupe “numai” 10% din teritoriul Butanului. Dragonul Rosul vrea sa ocupe teritoii apartinind Japoniei, Taiwan, Filipin, Malaiezia, Vietnam si…India. NIMENI nu-I critica pe superbogatii chineji care devin zilnic din ce mai agresivi. WAKE-UP PEOPLE! Razboiul mondial bate la usa! Rusia si China vor fi pe prima pagi in curind.

  • Te-ai intrebat vreodata cum tarile prinse in mijlocul superputerilor mondiale au supravietuit ?
   Uite iti dau exemplu Japonia dupa al doilea razboi mondial ei s-au predat neconditionat si au fost ocupati de URSS, SUA si China insa nu au fost obligati sa plateasca nici o dezpagubire de razboi ba mai mult au fost ajutati sa se reconstruiasca iar imparatul Japoniei si-a pastrat tronul.
   Am fost uimit la inceput cum au reusit performanta asta pana cand am citi despre faptul ca ei si-au folosit spionii ca sa obtina informatii despre puterile respecti informatii care iau ajutat sa obtina la cateva zile de la armistitiu avantaje enorme si sa-i tina in frau pe ocupanti!
   Incat nu te grabi sa judeci tarile astea mici ca o sa te astepte o surpriza nu tocmai placuta

 2. Luminos articol. Nu pot să uit o emisiune în care doamna Uca Marinescu vorbeşte despre Buthan. Cine taie un copac este pedepsit de comunitate. Pare o ciudăţenie, dar de fapt, aceea e normalitatea, şi o ştim cu toţii.
  Minutul 7,45:
  https://www.youtube.com/watch?v=D1jvncWCgD8

 3. O lume aproape utopica , o tara din basme unde oamenii traiesc fericiti , unde oamenii , animalele si natura sunt deopotriva ocrotiti si respectati , din pacate pentru noi o lume pe care nu o vom cunoaste niciodata !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii