Noutăți

În Antichitate, provincia romană Britania a fost vizitată, se pare, de către… chinezi. Motivul prezenței asiaticilor la marginea Imperiului Roman? O enigmă istorică!

Londra este, de secole, un oraș cosmopolit, prin care s-au perindat oameni de diferite rase și etnii. Totuși, când ne referim la epoca (sec. I-V e.n.) în care Britania era o provincie romană iar în locul în care astăzi se află Londra exista orașul Londinium, este mai greu de crezut că în afară de populația locală majoritară (celții), de soldații romani și de reprezentanții administrației imperiale s-au aflat și oameni din ținuturi îndepărtate, aflate la mii de kilometri de hotarele Imperiului Roman.

Este cunoscut faptul că în Britania au ajuns, în calitate de militari, și oameni care își aveau locurile de baștină în zone îndepărtate ale Imperiului, cum ar fi dacii. Mai greu de crezut este, însă, faptul că pe teritoriul provinciei romane Britania au ajuns și „oaspeți” din Africa sau Orientul Extrem. Și totuși la o asemenea concluzie pare să conducă o recentă descoperire dintr-un străvechi cimitir roman aflat în Southwark, la sud de râul Tamisa!

Londinium

Orașul Londinium a fost înființat de către romani în anul 43 e.n., când Aulus Plautius, comandant al trupelor de invazie, a dispus ca oamenii săi să clădească un pod peste Tamisa, pentru a facilita deplasarea trupelor în teritoriile nou cucerite. Totuși, o teorie arată că, înainte de înființarea orașului roman, în zonă a existat o localitate care s-a numit Londinion ori Londinos, al cărei nume ar proveni dintr-un cuvânt celtic ce însemna „sălbatic”. Cu timpul, Londinium a devenit un important centru comercial.

Din Britania erau trimise la Roma grâne, vite și minereuri, în vreme ce pentru uzul elitelor locale, puse în slujba ocupantului roman, erau importate vinuri, ceramică și bijuterii, din Peninsula Italică. Aceste schimburi comerciale intense au atras, se pare, oameni din cele mai neașteptate zone ale Lumii Vechi, după cum o dovedește studiul efectuat asupra rămășițelor pământești găsite în necropola din Southwark.

Aici au fost studiate 22 de morminte. Cinci dintre defuncți fuseseră persoane din zona mediteraneană. Alți patru erau africani. Iar două dintre corpurile scoase la iveală aparținuseră, destul de probabil, unor chinezi. La constatarea rezultatului analizei celor două schelete, Rebecca Redfern, specialist în osteologie la Muzeul Londrei, a afirmat: „Este fenomenal! Este prima dată când sunt descoperite rămășițele unor oameni de origine asiatică în Britania romană.”

b

Dinastia chineză Han și Imperiul Roman s-au aflat la apogeu cam în aceeași perioadă. Se pare că schimburile economice internaționale din Antichitate, probabil realizate prin intermediul „Drumului Mătăsii”,  erau cu mult mai ample decât s-ar fi crezut.

Dacă s-ar fi descoperit rămășițele antice ale unor asiatici la Roma sau în Peninsula Italică, tot ar fi fost ceva ieșit din comun. Cu atât mai uimitoare și mai neașteptată este descoperirea rămășițelor pământești ale unor chinezi, datând din vechime, în îndepărtatele și izolatele teritorii romane din insulele britanice.

Prezența asiaticilor în Britania romană rămâne o enigmă.

Ziduri romane la Londra

e

c

Sursa: www.thevintagenews.com, wikipedia.org., www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on În Antichitate, provincia romană Britania a fost vizitată, se pare, de către… chinezi. Motivul prezenței asiaticilor la marginea Imperiului Roman? O enigmă istorică!

  1. cetățeanul tulburat // 23 iulie 2017 at 9:50 // Răspunde

    Istoria care ni se prezintă e o mare minciună, nu știu dacă există profesori de istorie care își dau seama de minciunile pe care le-au învățat la facultate și le dau mai departe noilor generații ca fiind informații reale?!
    S-au descoperit schelete de umanoizi rasa caucaziana pe teritoriul Chinei care au vechime de peste 10 mii de ani…Tot cu aceeași vechime s-au descoperit schelete rasa asiatică pe teritoriul Africii…Doar că descoperirile astea depășește perioada 5000 î.e.n. Și nu se iau în calcul…bandiții ăștia de la Smithsonian institute au ei grijă de toate.
    Peste puțin timp intrăm într-o nouă eră în care vom săpa toată planeta să-i aflăm trecutul.
    În câțiva ani se va face anunțul oficial că genomul uman are peste 10 miliarde de ani vechime…iar planeta pe care locuim are doar 4…iar umanoidul de știință Darwin avea strămoși maimuțoi…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii