Noutăți

În adâncurile Mării Caraibilor s-a descoperit o epavă ce conține un TEZAUR FORMIDABIL. Vasul a fost scufundat cu secole în urmă și aparținea Spaniei!

  •  
  •  
  •  

În anul 1708, galionul spaniol San Jose s-a scufundat în Marea Caraibilor. Vasul ascundea, în cala sa, un fabulos tezaur, format din obiecte de aur, argint și smararlde. Scufundarea s-a produs în timpul unei lupte navale, fiind provocată de către atacul nemilos al navelor britanice.

De 310 ani, această epavă se află sub apele mării, la adâncimea de 600 de metri, în apropierea insulei Baru (Isla Barú, Columbia). Identitatea vasului a fost confirmată printr-o examinare a tunurilor sale. Acestea au fost confecționate din bronz și prezintă ornamente cu aspect distinctiv.

Trebuie spus că epava scufundată a fost cercetată prin utilizarea unui vehicul subacvatic autonom, numit Remus 6000, ce are o lungime de 9,1 metri. Cercetările submarine s-au desfășurat în urmă cu 3 ani, dar oamenii de știință nu au primit permisiunea de a le face publice în totalitate. Unele detalii au rămas încă secrete, probabil datorită valorii excepționale a tezaurului care s-a aflat la bordul galionului San Jose – cu o valoare actualizată ce ar putea fi de cel puțin 4 miliarde de dolari, dar ar putea ajunge chiar si la 17 miliarde $.

Cu toate că galionul San Jose era puternic înarmat, dispunând de 62 de tunuri de bronz, nu a putut rezista înverșunatului atac al flotei engleze. San Jose efectua anual câte o călătorie din Lumea Nouă către Europa, purtând în cală avuții enorme – aur, argint, pietre prețioase. Imensele bogății erau destinate să susțină eforturile de război ale spaniolilor, care la acea dată îi aveau ca teribili inamici pe englezi. Bogățiile aflate la bordul galionului spaniol proveneau din Peru.

tunuri bronz

vas

 

sonar

utilaje

Remus 6000

Cercetarea în urma căreia a fost descoperită epava, prin folosirea robotului Remus 6000, a trebuit să fie autorizată de către guvernul Columbiei, la o vreme la care nu se știa sigur dacă este vorba despre galionul San Jose sau despre o altă navă scufundată.

Atacul în urma căruia a fost scufundat San Jose s-a datorat unei greșeli de nepermis. Din grabă, vasul a plecat în voiaj fără escorta de care beneficia de obicei, când era însoțit de alte câteva nave strașnic înarmate. Evenimentul s-a petrecut în vremurile de aprige confruntări ale Războiului Succesiunii Spaniole (1701–1714). Greșeala i-a apaținut amiralului José Fernandez de Santillan.

Galionul San Jose, care avea la bord mai mult de 500 de oameni și bogății greu de imaginat a fost atacat de către un grup de 4 corăbii englezești. A urmat un schimb de focuri cumplit, în urma căruia galionul spaniol a fost incendiat și s-a scufundat, cu tot ce avea la bord. De atunci și până astăzi, diferiți exploratori și hoți de comori au încercat să localizeze epava, visând la bogățiile enorme din adâncuri.

imagine

obiecte

harta

batalie navala

Surse: wikipedia.org, www.livescience.com, www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii