Noutăți

World One, programul de calculator creat în 1970 de Clubul de la Roma pentru a prezice viitorul omenirii, arată faptul că sfârșitul civilizației noastre este foarte, foarte aproape

În 1973, la MIT a fost creat un program de calculator care avea ca scop prezicerea viitorului umanității. Conform calculelor acestuia, până în 2040 civilizația noastră se va sfârși. În timp ce multe predicții apocaliptice făcute de-a lungul timpului nu s-au materializat, ceea ce a dedus prin calcule matematice acest program realizat în urmă 50 de ani s-a adeverit în mare parte. Prin urmare, ar putea avea dreptate acea inteligentă artificială rudimentară, asta dacă ar fi să o raportăm la tehnologia pe care o avem astăzi?

Predicția a fost făcută de un program numit World One. Acesta a fost creat de Jay Forrester, care a fost însărcinat de Clubul de la Roma să modeleze un software care să arate cum va arăta lumea în viitor. Clubul de la Roma este o organizație compusă din foști șefi de stat, oameni de știință și membri ONU, cu misiunea, cel puțin declarativă, de a “promova înțelegerea și pacea globală, și de a ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă omenirea”.

Ceea ce a arătat World One a fost că, până în 2040, s-ar produce un colaps la nivel gloval. Conform celor de la ABC, calculele modelului au ținut cont de tendințele privind nivelul poluării, creșterea populației, cantitatea de resurse naturale și calitatea globală a vieții pe Pământ. Predicțiile pentru înrăutățirea calității vieții și reducerea resurselor naturale au fost până acum corecte. De fapt, 2020 este un nou punct de reper prezentat de World One. Atunci calitatea vieții ar trebui să scadă foarte mult la nivel planetar.

“În jurul anului 2020, viața pe Terra se va schimba, dacă nu facem nimic, calitatea vieții va scădea și va coborî foarte mult. Poluarea va deveni atât de gravă încât va începe să omoare oamenii, ceea ce la rândul ei va determina diminuarea populației. Suveranitatea națiunilor nu va mai fi absolută, va exista o diminuare treptată a suveranității, puțin câte puțin. Chiar și marile națiuni vor avea această problemă. Ulterior, între 2040 și 2050, viața civilizată pe care o cunoaștem pe această planetă va înceta să mai existe”, se arată în raportul trimis în 1973 de către Jay Forrester clubului de la Roma.

World One a privit lumea ca pe un sistem, și a analizat comportamentul nostru din 1900 și până în 1970. În prezent, nouă din zece persoane din întreaga lume respiră aer care are un nivel ridicat de poluare, potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Agenția estimează că 7 milioane de decese au loc în fiecare an din cauza poluării. În Africa există o problemă acută de apă potabilă și hrană iar migrația a pus stăpânire pe Europa, lucru ce poate duce la pierderea treptată a suveranității unor state.

Dacă ceea ce a prevăzut World One pentru anul 2040 se va și petrece, mulți dintre noi vom apuca să vedem. E cert însă că încă putem preveni o catastrofă care, astăzi, este previzibilă și fără un program de calculator construit să facă astfel de predicții…

sursa: https://bigthink.com/paul-ratner/in-1973-an-mit-computer-predicted-the-end-of-civilization-so-far-its-on-target

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on World One, programul de calculator creat în 1970 de Clubul de la Roma pentru a prezice viitorul omenirii, arată faptul că sfârșitul civilizației noastre este foarte, foarte aproape

  1. https://www.sipri.org/media/press-release/2018/global-military-spending-remains-high-17-trillion
    “Total world military expenditure rose to $1739 billion in 2017” doar in zece ani daca calculam se fac aproape 20.000 miliarde de dolari de arme la nivel global, ce sanse avem? ca umanitate? tot mai putine. Doar Domnul din inaltimile cerului ne mai tine.

  2. Băieții Clubului de la Roma = Elita neomarxistă/capitalist-globalistă aruncă pe piață asemenea gogorițe k să sperie și să demoralizeze prostimea. Chiar ei, membrii acestei ilustre organizații ne-o coc pe plan mondial de cel puțin 100 de ani , dacă nu și mai de mult, ei fiind cauza tuturor războaielor, înarmării și prădării de resurse, culminante cu poluare planetară. Faza cu suprapopularea și lipsa de apa si mîncare sint doar minciuni gogonate.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii